Ε2/ ΔΔΕ/ Eλλάδα – Ελευθερία Τύπου – Αποκλειστική Συνέντευξη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Euractiv Sophia Mandilara

Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η οικονομική αστάθεια και η παρακολούθηση δημοσιογράφων καθιστούν το περιβάλλον του Τύπου στην Ελλάδα ανησυχητικό και προκλητικό, δήλωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Maja Sever σε αποκλειστική συνέντευξη στο Euractiv.

H συνέντευξη έγινε μετά το πέρας του συνεδρίου της Σαμοθράκης, όπου οι συμμετέχοντες, έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι συζήτησαν τις απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

«Στη συνάντηση, γίναμε μάρτυρες επιθέσεων από εκπροσώπους της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους λόγω των ευρημάτων της Ταχείας Απόκρισης για την Ελευθερία των Μέσων (Media Freedom Rapid Response/ MFRR), καθώς και της δυσπιστίας στη συνάφεια της έκθεσης του MFRR. Σχετικά με τη χρήση του spyware στην Ελλάδα, η Sever είπε, «τα γεγονότα της παρακολούθησης είναι πράγματι απίστευτα». Σημείωσε ότι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το νομικό πλαίσιο και θα διορθώσει το σύστημα παρακολούθησης».

«Είναι πραγματικά δύσκολο για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη», είπε, σημειώνοντας τη «βαθιά δυσπιστία» των δημοσιογράφων στη χώρα.

«Αλλά τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα» ανέφερε επισημαίνοντας τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ που τράβηξε τη διεθνή προσοχή στα σημαντικά προβλήματα με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Οι οργανώσεις μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, η οποία έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα».