«Την δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ, μέρος της συμφωνίας άμυνας κατά των «κοινών εχθρών»», ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρέσβης στο Κατάρ.
Η δημιουργία της βάσης έρχεται ως αποτέλεσμα συμφωνίας που υπεγράφη το 2014, ωστόσο συμπίπτει με την χρονική συγκυρία της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή καθώς και του παραπαίοντος ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για αυτήν.
Τόσο η Τουρκία όσο και το Κατάρ, αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet, έχουν υποστηρίξει την «Μουσουλμανική Αδελφότητα» στην Αίγυπτο, στήριξαν τους επαναστάτες κατά του Άσσαντ και ανέδειξαν την Ιρανική επιρροή στην περιοχή, ενώ παράλληλα και οι δύο καταδίκασαν την Ρωσική παρέμβαση, στο πλευρό των δυνάμεων του Άσσαντ στη Συρία.
Ο τούρκος απεσταλμένος Ahmet Demirok δήλωσε στο Reuters ότι τρεις χιλιάδες στρατιώτες θα εγκατασταθούν στην βάση, που αποτελεί την πρώτη στη Μέση Ανατολή. Σε αυτή θα εδρεύουν επίσης ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, εκπαιδευτές και δυνάμεις ειδικών αποστολών.
Η πολυδύναμη βάση θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος κοινών ασκήσεων, ενώ το Κατάρ με την σειρά του εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας βάσης στην Τουρκία.
Το Κατάρ φιλοξενεί την μεγαλύτερη αμερικανική αεροπορική βάση στη μέση Ανατολή, με 10000 στρατιωτικό προσωπικό, παρά το γεγονός ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον παρουσιάζεται μειωμένο.
Ο Τούρκος απεσταλμένος δήλωσε πως «σήμερα δεν χτίζουμε μια νέα συμμαχία, αλλά ξαναβρίσκουμε τους ιστορικούς δεσμούς αδελφοσύνης», αναφερόμενος στην ισλαμική Οθωμανική αυτοκρατορία. Σημειωτέον ότι αυτήν εκτεινόταν από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι τον Περσικό Κόλπο, έως την κατάρρευση της το 1920.
Στον αντίποδα των εξελίξεων η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τον σχηματισμό ισλαμικού στρατιωτικού συνασπισμού -34 κρατών- για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κίνηση η οποία χαιρετήθηκε από τις ΗΠΑ. Στον σχηματισμό συμμετέχουν χώρες όπως η Τουρκία, το Πακιστάν, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ η Μαλαισία και άλλες χώρε τόσο της Αφρικής όσο και του Περσικού Κόλπου.