Με αφορμή την 69η επέτειο της Επανάστασης του Βασιλιά και του Λαού, ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’ έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε ορισμένα κράτη μεταξύ των παραδοσιακών εταίρων του Μαρόκου καθώς και σε νέα, των οποίων οι θέσεις σχετικά με το θέμα της Μαροκινής Σαχάρας είναι “διφορούμενες” , ώστε να διευκρινίσουν τις θέσεις τους, και κάλεσε επίσης για περισσότερη υποστήριξη τους Μαροκινούς ομογενείς ανά το κόσμο.
Σε τηλεοπτική ομιλία το βράδυ του Σαββάτου, ο Βασιλιάς είπε ότι «Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν πολλά σημαντικά επιτεύγματα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο σχετικά με τη δίκαιη και νόμιμη στάση του Βασιλείου για το Μαροκινό ζήτημα της Σαχάρας», «Μια σειρά από σημαντικές κινήσεις και προόδους.
Αρκετά κράτη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Πρωτοβουλία Αυτονομίας εντός της πλήρους κυριαρχίας του Μαρόκου στο έδαφός του ως τη μόνη λύση σε αυτήν την περιφερειακή διαμάχη», πρόσθεσε επίσης
ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’, τονίζοντας «τη θέση των ΗΠΑ, οτι ορισμένα κράτη με επιρροή έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην Πρωτοβουλία Αυτονομίας εντός της πλήρους κυριαρχίας του Μαρόκου, ως τη μόνη λύση σε αυτή την περιφερειακή διαμάχη».
Υπενθυμίζοντας, σε αυτό το πλαίσιο, «οτι η σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπήρξε πηγή πραγματικών κινήτρων – μια θέση που δεν επηρεάζεται από μια αλλαγή διοίκησης, ούτε επηρεάζεται από νέες συνθήκες. Επικροτεί επίσης τη σαφή, υπεύθυνη στάση της Ισπανίας, της γείτονάς μας χώρας που γνωρίζει καλά την προέλευση και την πραγματικότητα της διαμάχης».
Ο βασιλιάς επαινεί επίσης τη σαφή, υπεύθυνη στάση της Ισπανίας, η οποία γνωρίζει καλά την προέλευση και την πραγματικότητα της διαμάχης. Αυτή η θετική στάση άνοιξε το δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στη μαροκινο-ισπανική εταιρική σχέση.
Στο ίδιο πνεύμα, ο H.M Mohammed VI, υπογραμμίζει «Η εποικοδομητική θέση σχετικά με την Πρωτοβουλία Αυτονομίας που υιοθετήθηκε από μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών – μεταξύ των οποίων η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Κύπρος και η Ρουμανία – θα συμβάλει στην εγκαινίαση μιας νέας εποχή σχέσεων εμπιστοσύνης και θα συμβάλει στην ενίσχυση της ποιοτικής εταιρικής σχέσης με αυτές τις φιλικές χώρες». Είπε επίσης, ότι «σχεδόν τριάντα χώρες έχουν ανοίξει προξενεία στις νότιες επαρχίες μας, επιβεβαιώνοντας έτσι την ξεκάθαρη υποστήριξή τους για την εδαφική ακεραιότητα του Βασιλείου και το Μαροκινό ζητημα της Σαχάρας».
Επιπλέον, ο Μονάρχης «ζήτησε τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού που θα επιφορτιστεί να συνοδεύει Μαροκινούς εμπειρογνώμονες και επιστήμονες στο εξωτερικό και να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες και τα σχέδιά τους, επιμένοντας στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια διαρκής δομική σύνδεση με αυτά τα ταλέντα, συμπεριλαμβανομένων των Μαροκινών Εβραίων».
Υπενθυμίζοντας ότι το Μαρόκο έχει μια ομογενειακή κοινότητα περίπου πέντε εκατομμυρίων ανθρώπων, εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες Μαροκινούς Εβραίους σε όλο τον κόσμο, ο Βασιλιάς σημείωσε ότι «οι Μαροκινοί στο εξωτερικό είναι πολύ ιδιαίτεροι στο ότι είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την πατρίδα και έντονα αφοσιωμένοι στις αμετάβλητες αξίες του έθνους. Είναι επίσης πρόθυμοι να υπηρετήσουν με το καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της χώρας τους, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν».