Η Υπερσύγχρονη και ταχεία ανάπτυξη του Βασιλείου του Μαρόκο

Το Μαρόκο ενώνει το παγκόσμιο “διαστημικό club” με τον δορυφόρο “Mohammed VI-B”

Έχοντας ξεκινήσει το δεύτερο δορυφόρο του σε τροχιά, μαζί με άλλα παγκόσμια τεράστια έργα, το παραδοσιακό Βόρειο-αφρικανικό βασίλειο, έχει ξεπεράσει το τεχνολογικό χάσμα για να γίνει μια από τις πρωτοπόρες χώρες σε ολόκληρη την ήπειρο από την άποψη της σύγχρονης καινοτομίας

Ο δορυφόρος πήρε το όνομά του από τον ίδιο τον βασιλιά, ο οποίος από την ενθρόνισή του, το 1999, ενέπνευσε ένα όραμα σταδιακής μετάλλαξης, πιέζοντας το βασίλειό του να αγκαλιάσει τον νεωτερισμό διατηρώντας παράλληλα τις βασικές παραδόσεις και αξίες χιλίων ετών.

Ο δορυφόρος “Mohammed VI-B” εντάχθηκε χθες στον του όμοιο δορυφόρο “Mohammed VI-A” που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Και οι δύο είναι σχεδιασμένοι για πολιτική χρήση, όπως χαρτογράφηση και επιτόπια έρευνα, περιφερειακή ανάπτυξη, αγροτική παρακολούθηση, πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, παρακολούθηση αλλαγών στο περιβάλλον και απερήμωση, καθώς και επιτήρηση των συνόρων και των ακτών.

Στην πραγματικότητα, το Μαρόκο έχει το δικό του χωροταξικό πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε το 2013. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος, που διαρκεί πάνω από 5 χρόνια, έχει ανατεθεί σε μια κοινοπραξία που αποτελείται από το Thales Alenia Space ως κύριο ανάδοχο του συστήματος και την Airbus ως co-prime. Με αυτόν τον δεύτερο δορυφόρο, το βασίλειο θα γίνει η τρίτη χώρα στην αφρικανική ήπειρο που θα διαθέτει τις τεχνολογίες αυτές, μετά την Αίγυπτο και τη Νότια Αφρική, αλλά την πρώτη στην ηπειρωτική Ευρώπη για να αναπτύξει δίδυμους δορυφόρους.

Πριν από λίγες μέρες, το Μαρόκο ξεκίνησε επίσης το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας, το οποίο επίσης συνδέει την Αφρική με την Tangier και την Καζαμπλάνκα, τις δύο κύριες βιομηχανικές πόλεις της χώρας. Την τελετή παρακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος, Emannuel Macron.

Ο βασιλιάς Mohammed VI και ο Marcon στην εκκίνηση του “TGV”


Το Μαρόκο φιλοξενεί επίσης τον μεγαλύτερο χώρο παραγωγής ηλιακής ενέργειας στον κόσμο, που βρίσκεται κοντά στη γνωστή και όμορφη πόλη Ouarzazate, που ονομάζεται Χόλιγουντ της Αφρικής, καθώς μεγάλες ταινίες όπως “Παιχνίδια Θρόνων” γυρίστηκαν εκεί. Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας που ονομάζεται “nour” αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου που αποσκοπεί στο να τιμηθεί η φιλόδοξη δέσμευση του Μαρόκου να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χάρη σε αυτό το έργο, η Ευρώπη θα διαθέτει επίσης καθαρή και αποδοτική ενέργεια στο εγγύς μέλλον.

Ηλιακός σταθμός παραγωγής ενέργειας στο Ouarzazate

Όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, η χώρα είναι όλο και περισσότερο ελκυστική για τις μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες χάρη στην παγκόσμιας κλάσης υποδομή της. Τις ισχυρές και σταθερές μακροοικονομικές της επιδόσεις, καθώς επίσης και το εργατικό δυναμικό. Το Ραμπάτ έχει πράγματι θεσπίσει ένα ολόκληρο σχέδιο προσαρμογής του εκπαιδευτικού του συστήματος στην αγορά και στους υποσχόμενους τομείς, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροδιαστημικές βιομηχανίες.

Όσον αφορά την κοινωνική πρόοδο, ο βασιλιάς ξεκίνησε το 2005 την Εθνική Πρωτοβουλία για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού ελλείμματος της αστικής παραγκουπόλεως και των αγροτικών κοινοτήτων που το χρειάζονται περισσότερο, ενθαρρύνοντας τις δραστηριότητες δημιουργίας εισοδήματος και ανταποκρινόμενη στις βασικές ανάγκες των ατόμων που βρίσκονται σε δύσκολη θέση καταστάσεις.