Μπορεί ο Τραμπ να καθυστερήσει την μετάβαση της εξουσίας ;

Του Ζαν Ντανιέλ Κολομπανί

Η νίκη του Τζοε Μπάιντεν στις εκλογές δεν σημαίνει ομαλή μετάβαση εξουσίας όπως έγινε σε όλες τις προηγούμενες εκλογές. Αν και ο Τραμπ έχει δηλώσει «θέλουμε ειρηνική μετάβαση της εξουσίας, αλλά δεν θέλουμε νοθεία», τα πράγματα φαίνεται να είναι τελείως διαφορετικά. Πως γίνεται όμως η μετάβαση εξουσίας σε κανονικές συνθήκες ;

.

Οι προετοιμασίες για τη μετάβαση της εξουσίας στον νέο πρόεδρο

Σε φυσιολογικές συνθήκες η εκλογή προέδρου και η μετάβαση της εξουσίας διαρκεί δυόμιση  μήνες. Εν καιρώ η νέα ομάδα συνεργάζεται με την απερχόμενη, της οποίας η θητεία έληξε. Οι προετοιμασίες είναι οι εξής:

-Αντικατάσταση όλων των θέσεων στον Λευκό Οίκο.
-Προετοιμασία για 4.000 πολιτικές θέσεις από τις οποίες οι 1.200 θέλουν έγκριση από το Κογκρέσο.
-Προετοιμασία για 100 διοικητικές ομοσπονδιακές θέσεις.
-Προετοιμασία για τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του νέου προέδρου.

Η μυστική διαδικασία για την προεδρία του Μπάιτεν από στελέχη του Τραμπ

Επισημαίνω δε ότι πριν την ανακοίνωση της νίκης, ανέβηκε στο ιντερνέτ  ιστοσελίδα για τη μεταβατική διαδικασία από την ομάδα του Μπάιντεν. Επίσης πριν από μερικούς μήνες  ξεκίνησε μυστική διαδικασία για την προετοιμασία της προεδρίας του Μπάιντεν από υψηλόβαθμα στελέχη του Τραμπ.

Όπως μάλιστα  αναφέρει το The Atlantic :«Υπάρχει κίνδυνος βανδαλισμού που μπορεί να προκληθεί κατά την έξοδο του απερχόμενου προέδρου και της ομάδας του».

Μπορεί άραγε ο Τραμπ να καθυστερήσει την μετάβαση της εξουσίας ;

Η απάντηση είναι… ναι, αυτό μπορεί να γίνει εάν ο Τραμπ προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο διόρισε 3 Ρεπουμπλικάνους δικαστές, «για έφεση».
Όλα δείχνουν πως δεν θα υπάρχει άμεση μετάβαση αλλά θα υπάρχει συνέχεια του Τραμπ, όπως ισχυρίζονται οι New York Times.

Τέτοια καθυστέρηση λοιπόν θα δώσει λιγότερο χρόνο προετοιμασίας στην ομάδα του Μπάιντεν για την εκτέλεση των καθηκόντων της πριν την τελετή ορκωμοσίας τον Ιανουάριο του 2021. Το ίδιο άλλωστε είχε συμβεί και στις εκλογές του 2000 όταν η έφεση για τις ψήφους της πολιτείας της Φλόριντα καθυστέρησε τη μετάβαση της εξουσίας στον Μπους από τον Κλίντον. (Πηγή Guardian).

Κάθε προσπάθεια από τον Τραμπ για έφεση κατά των αποτελεσμάτων, μπορεί να καθυστερήσει την ομάδα του Μπάιντεν να αναλάβει καθήκοντα. (Πηγή από την ομάδα του Μπάιντεν)

Πώς μπορεί να απομακρυνθεί ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο εάν αρνηθεί να φύγει ;

Μετά το μεσημέρι της 20ης Ιανουάριου του 2021, σε περίπτωση που αρνηθεί την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο ο Τραμπ, θα απομακρυνθεί από τις μυστικές υπηρεσίες. (Πηγή : Vox).Κι αυτό γιατί ο  Μπάιντεν, ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, μπορεί να δώσει εντολή στις μυστικές υπηρεσίες να απομακρύνουν τον Τραμπ, αντιμετωπίζοντάς τον ως εισβολέα, σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Μακάδουει, πρώην δημόσια κατήγορο στην ανατολική περιφέρεια.