Ο Τραμπ επέλεξε τον ομογενή Δρ. Λιβέρη για προεδρία του Βιομηχανικού Συμβουλίου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν εμφανίστηκε μαζί με τον πρόεδρο του ΔΣ και διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Chemical Δρ Αντριου Λιβέρη και ανακοίνωσε ότι θα του αναθέσει την προεδρία του Βιομηχανικού Συμβουλίου (Manufacturing Council), έγραψε η Wall Street Journal.

Το Βιομηχανικό Συμβούλιο είναι ιδιωτικού δικαίου οργανισμός, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου παρά τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ.

Ο Δρ Αντριου Λιβέρης, όπως έχει γράψει ο «Ε.Κ.» είναι ιδρυτικό στέλεχος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας. Είναι πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Dow Chemical, που ως γνωστόν είναι πολυεθνικός αμερικανικός πετροχημικός κολοσσός. Ιδρύθηκε το 1897 και η χρηματιστηριακή της αξία, σήμερα, αγγίζει τα 50 δισ. δολάρια. Απασχολεί περίπου 45.000 υπαλλήλους σε πλανητικό επίπεδο.

Ο κ. Λιβέρης γεννήθηκε στο Ντάργουιν της Αυστραλίας και έλκει την καταγωγή του από το ακριτικό Καστελόριζο.

Η ανακοίνωση

Ο κ. Τραμπ και ο κ. Λιβέρης επαίνεσαν ο ένας τον άλλο, ενώ ο ομογενής επιχειρηματίας ανέφερε πως η Dow θα δημιουργήσει ένα νέο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στο Μίσιγκαν. Θα έχει 200 θέσεις εργασίας, οι μισές εκ των οποίων θα είναι νέες και οι υπόλοιπες θα «επαναπατριστούν» από άλλα μέρη διεθνώς, σύμφωνα με ανακοινωθέν της εταιρείας.

«Αυτή η απόφαση ελήφθη ελέω αυτού του ανθρώπου και αυτών των πολιτικών» είπε ο κ. Λιβέρης, από σκηνής στην 6.000 θέσεων Deltaplex Arena.

Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Dow περιόριζε χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς αντιμετώπιζε την επιβράδυνση σε άλλες οικονομίες ανά τον Κόσμο. Τον Μάιο του 2015 ανέφερε ότι θα περικόψει 1.750 θέσεις στο πλαίσιο διαχωρισμού των δραστηριοτήτων σχετικές με χλωρίνη, ενώ τον Φεβρουάριο φέτος, επεσήμανε πως σχεδιάζει να περικόψει πρόσθετες 450 θέσεις.

Τον Ιούνιο η Dow επίσης είπε πως θα απολύσει επιπλέον 2.500 εργαζομένους, περί το 4% της διεθνούς εργατικής της δύναμης, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό για κλείσιμο εργοστασίων σιλικόνης σε Βόρεια Καρολίνα και Ιαπωνία.

Η κίνηση ήταν μέρος της προσπάθειας εξοικονόμησης της Dow περί των 500 εκατ. δολ. ετησίως. Με την ανακοίνωση του κ. Λιβέρη γινόταν για τρίτη φορά επίκληση στην εκλογή του κ. Τραμπ, ως ο λόγος που μένουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, μετά από αυτές των Ford Motor Co. και Carrier Corp.

«Πρόκειται να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας για όλους» είπε ο κ. Λιβέρης στο συγκεντρωμένο πλήθος. «Εχουμε τις ιδέες και έχουμε τα σχέδια» πρόσθεσε.

Ο κ. Τραμπ είπε πως περαιτέρω λεπτομέρειες για το Βιομηχανικό Συμβούλιο θα είναι διαθέσιμες την ερχόμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Λιβέρης ανακοινώσει και άλλα μέλη. «Βρίσκουμε τρόπους να φέρουμε τη βιομηχανία πίσω στην Αμερική», τόνισε και συμπλήρωσε: «Κανείς δεν μπορεί να το κάνει αυτό όπως ο Αντριου».

via