Ελέγχους των συνόρων της ανακοίνωσε η Νορβηγική κυβέρνηση

Από σήμερα, 26 Νοεμβρίου, η νορβηγική κυβέρνηση  ανακοίνωσε ότι εισάγει προσωρινούς ελέγχους των συνόρων προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο στη χώρα ανθρώπων χωρίς τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα.

“Αυτό είναι ένα μέτρο για να αποκτήσουμε καλύτερο έλεγχο της εισροής των προσφύγων», λέει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας, Anders Anundsen (Κόμμα Προόδου).

“Επιβάλλουμε προσωρινούς ελέγχους των συνόρων για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια μεταξύ της Νορβηγίας και της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Ο χερσαίος έλεγχος σε παραμεθόριες περιοχές θα ενισχυθεί περαιτέρω. Σκοπός είναι να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα ανθρώπων χωρίς τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα», λέει ο Anundsen.

Απαιτείται επίσης η ενίσχυση των ελέγχων από τις ναυτιλιακές εταιρείες κατά τη διάρκεια της επιβίβασης των ταξιδιωτών στα πλοία.

Ο Anundsen σημείωσε ακόμη ότι θα αυξηθεί ο έλεγχος των συνόρων της Νορβηγίας με τη Σουηδία ενώ ξεκαθάρισε πως αν χρειαστεί  θα επεκταθεί χρονικά η αυστηροποίηση των ελέγχων.

“Η Νορβηγία ακολουθεί μια αυστηρή και δίκαιη πολιτική ασύλου. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας θα αξιολογεί συνεχώς κατά πόσον υπάρχει ανάγκη να επεκταθεί ο έλεγχος ώστε να περιλαμβάνει τη διέλευση των εναέριων και αν η περίοδος του ελέγχου των συνόρων θα πρέπει να να επεκταθεί, ” λέει ο Anundsen.