Η έκπληξη του OPEC: η Ινδονησία 13o μέλος του!

Έκπληξη προκάλεσε η επιλογή της Ινδονησίας ως 13ο μέλος του OPEC, αφού η χώρα ξοδεύει δυο φορές το πετρέλαιο που παράγει. Μετά από 50 χρόνια στήριξης των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, ο OPEC επέλεξε την Ινδονησία ως νέο μέλος του.


Η είδηση αυτή έρχεται επτά χρόνια μετά την διαθεσιμότητα στην οποία είχε βρεθεί η Ινδονησία σε ότι αφορά στην συμμετοχή της στον οργανισμό. Η Ινδονησία όπως υποστηρίζουν παράγοντες της χώρας θα αποτελέσει τον μοναδικό ασιατικό σύνδεσμο με την ευρύτερη περιοχή, αν και το χρέος για την εισαγωγή πετρελαίου για την περυσινή χρονιά παραμένει πολύ ψηλό, στα 13 δις δολάρια.

Η επιλογή έρχεται σε αντίθεση με την πάγια πολιτική του OPEC και δημιουργεί ερωτηματικά σε ότι αφορά την διευκόλυνση ενός κράτους με χαμηλή παραγωγικότητα πετρελαίου, να απολαμβάνει χαμηλές τιμές, ως μέλος μιας ομάδας χωρών, με σκοπό την στήριξη των τιμών.

© 1956 SMU Central University Libraries, Flickr | PD

© 1956 SMU Central University Libraries, Flickr | PD

Ειδικοί της Citigroup υποστηρίζουν ότι η επιλογή αυτή του OPEC οφείλεται στο γεγονός ότι ο οργανισμός έχει πλέον πάψει να επιδιώκει την στήριξη των τιμών, ενώ αντίθετα επιχειρεί να αυξήσει το μερίδιο του στην αγορά.

Από την πλευρά της η Ινδονησία δια στόματος του Υπουργού Ενέργειας Sudirman Said υποστηρίζει πως η συνεργασία με τον OPEC μπορεί να αποδειχτεί αμοιβαία επωφελής, αφού η ίδια είναι παραγωγός και καταναλωτής Συνεπώς μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα μεταξύ των δυο πλευρών της αγοράς πετρελαίου.

oil-barrels-coast-indonesia

flickr photo by ^riza^ http://flickr.com/photos/rnugraha/6819352 shared under a Creative Commons (BY) license

Η Ινδονησία με την ένταξή της στον OPEC εκτιμά πως θα αποκτήσει πρόσβαση στο αργό πετρέλαιο, ιδιαίτερα όταν αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν. Μάλιστα ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με αυτό, ενώ παράλληλα επιθυμεί να αναπτύξει τις επενδύσεις της στην Σαουδική Αραβία, μέσα από την δημιουργία ενός διυλιστηρίου.