Ταξιδιωτική Οδηγία ΥΠΕΞ Κύπρου για την Τουρκία

Ταξιδιωτική Οδηγία ΥΠΕΞ Κύπρου για την Τουρκία

Υπό το φως της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις αλλά και σε συνάρτηση με τα βίαια επεισόδια που παρατηρούνται ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, το ΥΠΕΞ συμβουλεύει όλους τους Κύπριους πολίτες, οι οποίοι πιθανόν να διαμένουν, επισκέπτονται ή προτίθενται να επισκεφθούν την χώρα, όπως αποφύγουν να ταξιδεύουν σε ορισμένες περιοχές αν δεν είναι αναγκαίο.

Οι Κύπριοι πολίτες καλούνται όπως αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και τις μαζικές συγκεντρώσεις. Επίσης ενθαρρύνονται να ενημερώνονται για την τρέχουσα κατάσταση από τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (κυρίως από το διαδίκτυο) και να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας των τουρκικών Αρχών.

Μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στην πλατεία Sultanahmet της Κωνσταντινούπολης (12 Ιανουαρίου 2016) και στην Άγκυρα (10 Οκτωβρίου 2015) αλλά και τις συχνές διαδηλώσεις σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας, οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και είναι αδύνατον να διασφαλιστεί ότι η ισχύουσα κατάσταση δεν θα επηρεάσει την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών που επισκέπτονται τη χώρα.

Η ευθύνη της τελευταίας βομβιστικής επίθεσης στην πλατεία Sultanahmet στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, διαφαίνεται ότι προέρχεται από το ονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος και εκτιμάται ότι στοχεύει να πλήξει την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας. Η χώρα μετά τις 5 βομβιστικές επιθέσεις που δέχτηκε στο έδαφος της τα τελευταία 3 χρόνια (από 05/2013 έως 01/2016), βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής και επιπλέον τρομοκρατικές ενέργειες ενδεχομένως να επαναληφθούν.

Σημειώνεται ότι λόγω της απουσίας διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι σε θέση να παρέχει προξενική αρωγή σε Κύπριους πολίτες οι οποίοι επισκέπτονται την χώρα.

Πληροφορούμε επίσης ότι όλοι οι Κύπριοι, ως πολίτες της ΕΕ και εν τη απουσία κυπριακής διπλωματικής Αποστολής στην χώρα επίσκεψης τους, έχουν το δικαίωμα, βάσει του Άρθρου 23 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξασφάλισης προξενικής προστασίας από οποιαδήποτε διπλωματική Αποστολή (Πρεσβεία ή Γενικό Προξενείο) κράτους μέλους της ΕΕ. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να επισκεφθούν την πιο κάτω ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

http://ec.europa.eu/consularprotection/search.action…

Στοιχεία Επικοινωνίας: Σε περίπτωση έκτακτης ή/και προξενικής ανάγκης, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν:

Λειτουργός Υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών Tηλ. +357 99660129
Tμήμα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ Τηλ. +357 22801000, +35797775998