Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΆΛΛΗΛΟΝnet, κ. Άγγελος Παγκράτης, μιλά στο thediplomat.gr

Η ΆΛΛΗΛΟΝnet είναι μια ανεξάρτητη, μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική  πρωτοβουλία  Ελλήνων και φίλων της Ελλάδας οι οποίοι μοιράζονται το όραμα της Ελλάδας που θα αναδυθεί από την κρίση κτίζοντας μια πραγματικά παραγωγική οικονομία διεθνώς ανταγωνιστική, αποφασιστικά στραμμένη στην επιχειρηματικότητα, καινοτομία, αλλά και συγχρόνως κοινωνικά αξιοκρατική, δίκαιη και συνεκτική.

Η ΆΛΛΗΛΟΝnet δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του τωρινού της επιτίμου Προέδρου, κ. Άγγελου Παγκράτη που ξεκίνησε, μαζί με μερικούς φίλους στην Ουάσιγκτον της Αμερικής και συγκεκριμενοποιήθηκε το 2012 στη Γενεύη. Η αρχική ενασχόλησή του κ. Άγγελου Παγκράτη με την ΆΛΛΗΛΟΝnet ήταν πάντα αυστηρά σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να συνδέεται με την ιδιότητά του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Angelos-Pangratis-edit-300x300Ο κ. Άγγελος Παγκράτης μιλά στη Χαρά Παγκάλου και στο thediplomat.gr για το όραμά του για την ΆΛΛΗΛΟΝnet, τους στόχους, την ανταπόκριση των Ελλήνων σε αυτήν την πρωτοβουλία καθώς και τις προκλήσεις του ελληνικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

  • Κύριε Παγκράτη, είστε ένας Έλληνας που κατέχει μια ιδιαίτερα υψηλή θέση στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα με πολλές ευθύνες και σίγουρα ελάχιστο χρόνο για άλλες ενασχολήσεις. Πώς αποφασίσατε στο περιθώριο των επαγγελματικών σας δραστηριοτήτων να δημιουργήσετε ένα δίκτυο αλληλεγγύης για τους νέους Έλληνες ανά τον κόσμο; Ποιοι είναι οι στόχοι της ΆΛΛΗΛΟΝnet και ποιες οι πηγές χρηματοδότησης του δικτύου; 

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η ενασχόλησή μου με την ΆΛΛΗΛΟΝnet ήταν πάντα αυστηρά σε προσωπικό επίπεδο, χωρίς να συνδέεται με την ιδιότητά μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θεωρώ ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται είτε μέσα στις επαγγελματικές του δραστηριότητες είτε πέρα από αυτές κάτι στο οποίο πιστεύει,  κάτι μεγαλύτερο από τον ίδιο που εξυπηρετεί το κοινό καλό. Η ΑΛΛΗΛΟΝ είναι ένα προσωπικό όραμα κι ένας ευγενής σκοπός που εξυπηρετεί και βοηθά κυρίως τους νέους της Ελλάδας με απλό κι άμεσα χρήσιμο τρόπο και συγχρόνως προωθεί τα ευρύτερα συμφέροντα του ελληνισμού.

11027477_772975359438342_6889372655232506710_n

Η ΆΛΛΗΛΟΝnet προσφέρει δικτύωση, ενημέρωση και διευκόλυνση επικοινωνίας. Οι στόχοι της είναι δύο: η προώθηση, παντού όπου υπάρχουν Έλληνες και σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, πνεύματος αλληλεγγύης στον επαγγελματικό τομέα, με τρόπο που να είναι άμεσα και πρακτικά χρήσιμος σε πολλούς, κυρίως στους νέους και συγχρόνως να ωθεί το άτομο στην δραστηριοποίηση και στη συμμετοχή, καθώς επίσης και η προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η ΆΛΛΗΛΟΝnet δεν έχει καμιά απολύτως οικονομική ή άλλη εξάρτηση. Χρηματοδοτείται και στηρίζεται αποκλειστικά από τα ιδρυτικά μέλη της. Δεν αποδέχεται καμιά συνεργασία με πολιτικά κόμματα, ούτε επιδιώκει συνεργασία ή επιχορηγήσεις από κρατικούς φορείς. Όλα τα μέλη της δρουν πλήρως εθελοντικά και ανιδιοτελώς. Η μόνη υποχρέωση που αναλαμβάνει το κάθε μέλος μας είναι να απαντά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν ερωτηθεί από άλλο μέλος σχετικά με την εμπειρία του σπουδών, καριέρας και επιχειρηματικότητας.

  • Η δικτύωση και η καθοδήγηση των νέων ειδικά στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα είναι κάτι που λείπει και το αποζητά η ελληνική νεολαία. Ποια είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση των Ελλήνων σε αυτήν την πρωτοβουλία και ποιοι μπορούν να γίνουν μέλη;

Η ανταπόκριση στο δίκτυο ΆΛΛΗΛΟΝnet είναι πολύ ενθαρρυντική και διαρκώς αυξανόμενη. Τα Μέλη μας γνωρίζονται μεταξύ τους κυρίως μέσω της συμμετοχής τους στο γκρουπ μας στο Linkedin  (περισσότερα από 3000 μέλη στο γκρουπ) και στην ιστοσελίδα μας (περισσότερα από 1700 μέλη) ενώ στο facebook (περισσότερα από 9700 άτομα) μας παρακολουθούν. Οι Μέντορες της ΆΛΛΗΛΟΝ – άνθρωποι με μακρόχρονη επαγγελματική εμπειρία-, αναλαμβάνουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις των μελών πάνω σε θέματα σπουδών, καριέρας, επιχειρηματικότητας και ελληνικών εξαγωγών. Η ΆΛΛΗΛΟΝ δίνει την ευκαιρία στους νέους να έρθουν σε άμεση επαφή, ένας προς έναν, και να ακούσουν συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους που θα τους καθοδηγήσουν στα επαγγελματικά τους βήματα. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο της μοναδικότητας του δικτύου της ΑΛΛΗΛΟΝnet. Τα webinars με παρουσιάσεις από μέλη καταξιωμένα επαγγελματικά  και μέντορες είναι μια ακόμη πρωτοβουλία που έχει βρει σημαντική απήχηση. Ακόμη, ορισμένα μέλη-επενδυτές πιθανώς ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στο αρχικό κεφάλαιο start-up πρωτοβουλιών ή που ενδιαφέρονται γενικότερα να επενδύσουν σε επιχειρηματικές προσπάθειες στην Ελλάδα. Τέλος, μέλη της ΑΛΛΗΛΟΝ μπορούν να γίνουν και εταιρίες.

  • Συμμετέχετε από τον Ιανουάριο του 2016 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πώς βλέπετε, κ. Παγκράτη, το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και ποιες αλλαγές θεωρείτε ότι χρειάζεται να γίνουν ούτως ώστε να γίνει πιο ελκυστικό;

Η τωρινή δραματική ανεργία στην Ελλάδα, κυρίως μεταξύ των νέων, δεν θα μπορεί να απορροφηθεί και δεν θα μπορεί να υπάρξει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη αν δεν υπάρξει πρώτα, πραγματική αναβάθμιση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου, με βαθιά στροφή νοοτροπίας του κοινωνικού συνόλου υπέρ μιας νέας, παραγωγικής, αξιοκρατικής και κοινωνικά δίκαιης επιχειρηματικότητας.

Οι απόδημοι Έλληνες θέλουν να βοηθήσουν όμως η Ελλάδα δεν τους αφήνει. Πολλοί Έλληνες καθηγητές Πανεπιστημίων που εργάζονται στο εξωτερικό θα ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά οι συνθήκες των ελληνικών ΑΕΙ δεν τους το επιτρέπουν.

Η ίδια η χώρα θα μπορούσε να βοηθήσει κάνοντας ορισμένα βήματα όπως το να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες, να βελτιωθεί δραστικά το επιχειρηματικό περιβάλλον και να γίνουν τα ΑΕΙ ανοιχτά και αξιοκρατικά με έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία.

allilonnet-logo


* Ο κ. Άγγελος Παγκράτης είναι Ειδικός Συντονιστής (με βαθμό Γενικού Διευθυντού), υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Συμμετέχει επίσης από τον Ιανουάριο του 2016 στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ήταν Πρέσβης και Επικεφαλής της Μονίμου Αντιπροσωπείας της ΕΕ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου από το 2011 έως το 2015.