LUBRICATION ENGINEERS SA INTERNATIONAL

Ο Δ.Σ. της Lubrication Engineers A.E. μιλά για το success story της εταιρίας παρά την οικονομική κρίση

Η εταιρεία LUBRICATION ENGINEERS INTERNATIONAL AG είναι ηγέτης στο χώρο της βιομηχανίας και ειδικά στην πώληση λιπαντικών που χρησιμοποιούνται στη βαριά βιομηχανία, την ναυτιλία, την βιομηχανία τροφίμων και άλλες εφαρμογές.

Με αφορμή τη συμμετοχή της εταιρίας στα Ποσειδώνια 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος της LE SA (Hellas), κ. Αλέξανδρος Δουκάκης, μιλά αποκλειστικά στο thediplomat.gr και στη Χαρά Παγκάλου για το όραμα της εταιρίας, το πώς η εταιρία κατάφερε εν μέσω της ελληνικής οικονομικής κρίσης όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να επιτύχει τους στόχους της, για τη σημασία της ναυτιλίας για την ελληνική οικονομία αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ξένη εταιρία στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

  • Η Lubrication Engineers International AG ηγείται στο χώρο της βιομηχανίας από το 1972. Ποια είναι τα κύρια προϊόντα της εταιρείας, ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των προϊόντων της LE και ποιο το όραμα της εταιρείας για την επέκταση των δραστηριοτήτων της;

leasfadgsdfg

Αρχικά, ας μην ξεχνάμε πρώτον ότι η LE είναι παρούσα σε όλο τον κόσμο από το 1951, όταν ιδρύθηκε η Lubrication Engineers Inc στο Τέξας των ΗΠΑ. Από τότε, η LE υπήρξε ο ηγέτης στα λιπαντικά, λόγω των εξαιρετικά υψηλής ποιότητας βασικών λαδιών που χρησιμοποιούνται σε πρώτο στάδιο, καθώς και λόγω της εξειδικευμένης αποκλειστικής τεχνολογίας προσθέτων λιπαντικών που έχει αναπτύξει και χρησιμοποιεί η εταιρεία. Με άλλα λόγια, η LE αναπτύσσει & εξελίσσει τη δική της τεχνολογία και τα δικά της πρόσθετα, που μπορεί να βρεθούν μόνο στα λιπαντικά της LE. Φυσικά, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η φιλοσοφία, η οποία διαχωρίζει την εταιρεία από κάθε άλλο ανταγωνιστή: «Το προϊόν πρέπει να είναι μοναδικό και να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή απόδοση, πολύ μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου διαθέσιμου προϊόντος στον κόσμο, ανεξάρτητα από την τιμή στην οποία αυτό θα πωλείται». Με αυτή τη φιλοσοφία, όλα τα λιπαντικά της LE προσφέρουν ένα απαράμιλλο πακέτο επιδόσεων, που κάνουν πάντα το προϊόν οικονομικότερο στη χρήση, ανεξάρτητα από την τιμή κτήσης του. Αν και ο κύριος τομέας δραστηριότητας για τη Lubrication Engineers υπήρξε η βαριά βιομηχανία για περισσότερα από 50 χρόνια, έχουμε πρόσφατα επικεντρωθεί στη ναυτιλία, με εξαιρετικά αποτελέσματα τόσο στην απόδοση, όσο και στην εξοικονόμηση κόστους συντήρησης. Ως εκ τούτου, αποτελεί πλέον νέο όραμα για μας, η επέκταση των δραστηριοτήτων μας στη ναυτιλία, δίνοντας την ευκαιρία στις ναυτιλιακές εταιρίες να μειώσουν σημαντικά το κόστος συντήρησης και λειτουργίας τους, χρησιμοποιώντας την εξαιρετική,  υψηλής απόδοσης, ειδική γκάμα των προϊόντων της Lubrication Engineers. Θέλουμε και περιμένουμε τις ναυτιλιακές εταιρίες να επωφεληθούν από τη χρήση των υψηλής απόδοσης λιπαντικών της LE σε πολύ σημαντικές, επιλεγμένες εφαρμογές. Με αυτό κατά νου, οργανώνουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο υποστήριξης, που αποτελείται από άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, αποθηκευτικούς χώρους για την άμεση παράδοση σε σημαντικές περιοχές/λιμάνια καθώς και άλλες επεκτάσεις.

Η LE Hellas όχι μόνο ανθίσταται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της LE International, κ. David Macdonald, η  LE Hellas πέτυχε τους ετήσιους στόχους της και επιβραβεύθηκε για αυτό της το επίτευγμα. Πώς καταφέρατε να σημειώσετε αυτό το ”success story”; Η αξιοπιστία των προϊόντων, το ανθρώπινο κεφάλαιο και η εστίαση στην ικανοποίηση των πελατών θα μπορούσαν να είναι τα κλειδιά της επιτυχίας; Έχετε δει την κρίση ως μια πρόκληση για να προχωρήσετε μεγιστοποιώντας τις προσπάθειές σας;

Έχουμε την τύχη και την τιμή να υποστηριζόμαστε από την LE International, σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, ενώ εμείς έχουμε μια φανταστική ομάδα ανθρώπων, με όραμα, υψηλή κατάρτιση και εμπειρία, που έχει συνήθως και κατά κύριο λόγο ως έδρα την Ελλάδα. Πιστεύω ότι είναι τόσο απλό! Έχουμε το καλύτερο προϊόν / σειρά λιπαντικών στον κόσμο, εξαιρετική υποστήριξη από τη μητρική μας εταιρία, όσο και τους κατάλληλους ανθρώπους για να κάνουν τη δουλειά. Οι πελάτες μας δείχνουν πάντα εμπιστοσύνη στα προϊόντα μας, καθώς και στις υπηρεσίες μας. Προσπαθούμε πάντα να τιμούμε την εμπιστοσύνη τους με κάθε δυνατό τρόπο.

LOGO16 eng copy

Η LE Hellas πρόκειται να συμμετάσχει στα Ποσειδώνια 2016, ένα παγκόσμιο φόρουμ για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Εκτιμάτε ότι ο κλάδος της ναυτιλίας και του τουρισμού είναι οι ισχυρότεροι πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και πώς πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας;

Προς το παρόν, ναι. Όντας στην αγορά για περισσότερο από 35 χρόνια, έχω επίσης δει την βιομηχανία της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των «ένδοξων» χρόνων της. Εξακολουθώ να πιστεύω και γιατί όχι να προβλέπω, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πάλι πολύ ισχυρή σε όλους τους τομείς. Η ναυτιλιακή βιομηχανία μας κάνει πάντα περήφανους, και δείχνει τις εξαιρετικές επιχειρηματικές ικανότητες και την κουλτούρα των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Ποια είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει μια ξένη εταιρεία που επενδύει στην Ελλάδα;

Κυρίως, θα έλεγα ότι πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη σταθερότητας που είναι σχεδόν συνεχής κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και η οποία αναμφίβολα έχει φθάσει σε υψηλό ή στο υψηλότερο επίπεδο κατά τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια. Η έλλειψη εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας προς τις επιχειρήσεις είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα.

Τα Capital controls σε ποιο βαθμό έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητές σας; Ποια είναι η διαφορά που παρατηρείτε στην πραγματική αγορά από την αρχή της κρίσης (2008) μέχρι σήμερα;

Τα Capital controls έχουν επηρεάσει τις δραστηριότητές μας σε κάθε βήμα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής τους, αν όχι και λίγους μήνες πριν από την εφαρμογή τους. Νομίζω ότι οι επιπτώσεις αυτής της περιόδου, των πρώτων έξι ή επτά μηνών του 2015, θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να σβήσουν.

Πιστεύετε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εθνική οικονομία και να προσελκύσουν ξένους επενδυτές;

Όχι, όχι προς το παρόν. Οι ξένοι επενδυτές, όπως επίσης και οι εγχώριοι επενδυτές, χρειάζονται σταθερό και συνεπές επιχειρηματικό περιβάλλον, προκειμένου να επενδύσουν και να είναι σε θέση να ενεργούν σε μακροπρόθεσμη βάση. Θα πρέπει επίσης, όπως και κάθε άλλος επιχειρηματίας να αισθάνονται ότι εργάζονται σε ένα φιλικό περιβάλλον, γι ‘αυτό πιστεύω ότι μια οικονομία μπορεί να ενισχυθεί μόνο αν η κοινωνία υποστηρίζει όλες τις δραστηριότητες της.

Σας ευχαριστώ πολύ.


*Από το 1986, η Lubrication Engineers A.E παρέχει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελληνική αγορά βιομηχανίας και αυτοκινήτου, τα μοναδικά προϊόντα και τις υπηρεσίες της Lubrication Engineers Inc, Texas. Από το 2006, η Lubrication Engineers A.E έχει οριστεί από την μητρική της εταιρεία, ως αποκλειστική αντιπρόσωπος των προϊόντων της και για την Κύπρο, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και FYROM, ενώ από τις αρχές του 2014 της έχει πλέον ανατεθεί και η ανάπτυξη της αγοράς της Ρουμανίας.

LUBRICATION ENGINEERS SA INTERNATIONAL