Ο Ελληνο-αυστραλός καλλιτέχνης, Άλεξ Καββαδίας, μιλά για τη ζωή του στην Ελλάδα

Ο Άλεξ Καββαδίας, είναι Ελληνο-αυστραλός καλλιτέχνης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σίδνεϊ. Όταν τελείωσε το λύκειο, σπούδασε υποκριτική και διαφήμιση. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη μουσική, ενώ κατά καιρούς ασχολείται με το styling και το modeling.

11036484_971371956242786_7449640656942876332_nΤο τελευταίο του single ονομάζεται ”In Trust”. Το τραγούδι γράφτηκε από τον Γιώργο Μπουσούνη και το Γιώργο Γκίνη και έχει επιρροές από το 70s glam rock. Ο ήρωας του τραγουδιού είναι ο ίδιος ήρωας με εκείνον από το προηγούμενο τραγούδι του “Childish dream”, ο οποίος αντιμετωπίζει ακόμη μια πρόκληση. ”Έχει να αντιμετωπίσει και να ασχοληθεί με το προσωπικό και κοινωνικο-πολιτικό αδιέξοδο που αντικατοπτρίζει την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα. Είναι δύσκολο να δει κάποια ελπίδα. Υπάρχει ένα σκοτεινό και μοναχικό μονοπάτι που ο ήρωας του τραγουδιού έχει να περάσει έτσι ώστε να ανακαλύψει ένα νέο τρόπο θέασης, κατανόησης και συσχέτισης του εαυτού του με τον κόσμο. Έχει να ανακαλύψει ένα νέο τρόπο να ξαναέρχεται σε επαφή, αποκαλύπτοντας και τιμώντας το εσωτερικό φως και την αλήθεια του”, εξηγεί ο Άλεξ Καββαδίας.

Όταν ήρθα στην Ελλάδα από την Αυστραλία ήταν κάπως σαν ένα πολιτισμικό σοκ, ιδίως όσον αφορά τις υπηρεσίες. Τα πράγματα είναι πολύ πιο οργανωμένα στην Αυστραλία. Το σύστημα λειτουργεί καλύτερα και η εξυπηρέτηση των πελατών είναι πολύ αποτελεσματική. Όταν έχετε κάτι γραφειοκρατικό να κάνετε, μπορείτε συνήθως να το κάνετε μέσα σε μια ώρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν σπαταλάτε όλη την ημέρα σας, ενώ εδώ μπορεί να πάρει ώρες και θα μπορούσε κανείς να χρειαστεί να περάσει μια ολόκληρη μέρα πηγαίνοντας από γραφείο σε γραφείο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία”, είπε στη Χαρά Παγκάλου και στο thediplomat.gr o Ελληνο-αυστραλός τραγουδιστής,  Άλεξ Καββαδίας.

579609_3593136505983_1950079325_nΠολλοί άνθρωποι με ρωτούν γιατί είμαι στην Ελλάδα και δεν έχω επιστρέψει στην Αυστραλία, ειδικά τώρα με την κρίση. Συνήθως απαντώ ότι προτιμώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει κάτι στον ελληνικό τρόπο ζωής που μου δίνει μια αίσθηση ελευθερίας που δεν έχω βιώσει σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Ανεξάρτητα από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, αγαπώ την κοινωνική ζωή μου εδώ και το γεγονός ότι τα εστιατόρια και τα καφέ κλείνουν πολύ αργότερα από ό, τι στο Σύδνεϋ. Το γεγονός αυτό κάνει την Αθήνα πολύ ζωηρή και ζωντανή. Έχετε επίσης τη θάλασσα στα πόδια σας και οι άνθρωποι φαίνεται να είναι πιο χαλαροί. Για μένα αυτό εξουδετερώνει τις όποιες αρνητικές πτυχές της χώρας. Προτιμώ αυτόν τον τρόπο ζωής και όχι μια πιο πλούσια ζωή στην Αυστραλία μακριά από τη χώρα μου, την οικογένεια και τους φίλους. Μεγαλώνοντας ως παιδί στην Αυστραλία θυμάμαι ότι οι ελληνικές κοινότητες σε έκαναν να νιώθεις σαν να ήσουν στην Ελλάδα. Το προάστιο όπου ζούσα ήταν σαν μια «μικρή Αθήνα». Τα περισσότερα καταστήματα τα είχαν Έλληνες και ήταν πολύ εύκολο να βρει κανείς τα ελληνικά προϊόντα. Τηρούσαμε πάντα όλα τα ελληνικά έθιμα/παραδόσεις και έκανα ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικής γλώσσας και ελληνικού χορού που αγαπούσα”, σχολίασε ο Άλεξ Καββαδίας για την Αθήνα.

11096537_803382059738440_6833982997850989121_nΩς παιδί και έφηβος συνήθιζα να έρχομαι στην Ελλάδα για διακοπές, αλλά όταν επέστρεφα πίσω στο σπίτι συνήθιζα να πιστεύω ότι θα ζούσα μόνιμα εκεί, γιατί μου άρεσε το Σίδνεϊ. Το σύστημα λειτούργησε, είχα μια δουλειά, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα λαμπρό μέλλον μπροστά μου. Ωστόσο, στην ηλικία των 20 μου σε ένα από τα διαλείμματα μου για διακοπές στην Ελλάδα, κάτι άλλαξε μέσα μου και δέθηκα πολύ με την Ελλάδα και αποφάσισα να μείνω εδώ. Παρόλο που γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σίδνεϊ και ένιωθα ότι ήταν το σπίτι μου και παρόλο που πήγα σε ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, θυμάμαι πάντα ότι ένιωθα λίγο «διαφορετικός» και σαν ξένος. Μερικοί Αυστραλοί έχουν μια λέξη για τους μετανάστες, “wog”. Είναι το ίδιο εδώ στην Ελλάδα, γιατί δεν μιλώ πολύ καλά την ελληνική γλώσσα και οι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι έχω μια μικρή προφορά. Παρ ‘όλα αυτά, έχω βρει τρόπους να προσαρμοστώ, να εκτιμώ το μοναδικό υπόβαθρο και τις εμπειρίες μου και έτσι αισθάνομαι ότι η Ελλάδα είναι το σπίτι μου τώρα”, είπε ο Άλεξ Καββαδίας εξηγώντας γιατί επέλεξε να μείνει στην Ελλάδα παρά την κρίση.

12239701_887719627971349_57397118618282426_nΝομίζω ότι οι Έλληνες της Αυστραλίας είναι πολύ δεμένοι με τους Έλληνες πίσω στην πατρίδα και να έχουν μια βαθιά εσωτερική ανάγκη να διατηρήσουν και να μεταλαμπαδεύσουν αυτό το δέσιμο. Ενημερώνονται για  ό, τι συμβαίνει στην Ελλάδα μέσω εφημερίδων, τηλεόρασης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητα για να ενισχυθεί αυτή σύνδεση με τις ρίζες, την πατρίδα και τους συγγενείς”, αναφέρει στο thediplomat.gr ο Ελληνο-αυστραλός τραγουδιστής,  Άλεξ Καββαδίας, για με τις σχέσεις της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Υπάρχει μια σελίδα στο facebook για τους Έλληνο – Αυστραλούς στην Ελλάδα και είμαι μέλος της. Βλέπω δημοσιεύσεις που μου φέρνουν μνήμες από την Αυστραλία, και με κάνουν να χαμογελώ. Έχω Έλληνο – Αυστραλούς φίλους εδώ στην Ελλάδα. Βγαίνουμε μαζί συχνά και να συζητάμε για το τι συμβαίνει πίσω στην Αυστραλία. Επιπλέον, είναι πάντα ωραίο όταν περπατώ στο δρόμο και να ακούω Αυστραλούς τουρίστες να μιλούν με την πολύ χαρακτηριστική αυστραλιανή προφορά τους. Μου επαναφέρει υπέροχες αναμνήσεις. Έχω επίσης ορισμένους φίλους με τους οποίους έχω κρατήσει επαφή από την Αυστραλία. Με ενημερώνουν για το τι συμβαίνει είτε μέσω facebook είτε τηλεφωνικά κάτι που πραγματικά εκτιμώ”, σημείωσε ο Άλεξ Καββαδίας σε ό,τι αφορά την ελληνική-αυστραλιανή κοινότητα στην Ελλάδα.

11254572_957397714306877_6018247404140472679_nΘα ήταν σπουδαίο, αν η Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Ελλάδα μπορούσε να προωθήσει τους Ελληνο-αυστραλούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και να οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις. Αυτό θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να δεθούν περισσότερο οι Ελληνο-αυστραλοί και να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής των μεταναστών στην Ελλάδα”, είπε ο Ελληνο-Αυστραλός τραγουδιστής.

Έχω συνεργαστεί με τον Dejan Rasic, ένα πολυ-βραβευμένο Αυστραλό Creative Director και το MTV EXIT για να δημιουργήσουμε  ένα μουσικό βίντεο με ένα σημαντικό μήνυμα για τους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων. Σκοπός ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα αυτό και να τονιστεί πόσο οι διακινητές λυμαίνονται τα θύματά τους. Έγινε ένα συναισθηματική κομμάτι, που χρησίμευσε επίσης ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Ως καλλιτέχνης, έχω τη δυνατότητα να μοιραστώ τη γνώση με ένα τρόπο στον οποίο οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ανταποκριθούν. Η μουσική μου μπορεί να ξυπνήσει πολλά διαφορετικά συναισθήματα και αυτό μπορεί να είναι ένα πραγματικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας”, είπε ο Άλεξ Καββαδίας στο thediplomat.gr εξηγώντας πώς ένας μουσικός ασχολείται με τα κοινωνικά προβλήματα και πώς η μουσική μπορεί να διαδώσει ένα κοινωνικό μήνυμα.

Ο  Άλεξ Καββαδίας έγραψε κάποιους στίχους με θέμα την προσφυγική κρίση αποκλειστικά για το  thediplomat.gr:

Another day. On the horizon they come.. Their eyes have witnessed so much. Fear left in their past. A new chapter. A new life. At last.