Ο Έλληνας καλλιτέχνης, Costa Magarakis, μιλά στο thediplomat.gr για τη ζωή στο Ισραήλ και την εικόνα των Ισραηλινών για τους Έλληνες

Παπούτσια – γλυπτά σχεδιάζει ο ελληνικής καταγωγής και εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης, Costa Magarakis, που ζει και εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια στο Τελ Αβίβ. ”Εμπνέομαι από βιβλία και παιχνίδια της παιδικής μας ηλικίας. Μου ξυπνούν μνήμες τις οποίες αποτυπώνω σχεδιάζοντας παπούτσια που ”μιλάνε” – το καθένα έχει μια ιστορία να μας διηγηθεί”, λέει ο 38χρονος καλλιτέχνης που άφησε την Κρήτη για να ανοίξει τα φτερά του στο Ισραήλ – μια χώρα που από μικρή ηλικία τον είχε γοητεύσει.

108d60_ed8beeb163d24a4b8f6d47262b328ed7

”Από τη στιγμή της εύρεσης του παπουτσιού που θα αποτελέσει το μοντέλο μέχρι την τελική ιδέα και την υλοποίησή της θα χρειαστούν περίπου 3-4 εβδομάδες. Υπάρχουν όμως γλυπτά που έχουν πάρει και 2 μήνες!”, λέει ο Costa Magarakis ο οποίος συνεργάζεται με κάποιες εξειδικευμένες γκαλερί κυρίως στο Ισραήλ και στην Αμερική, καθώς και με συλλέκτες. ”Έργα μου έχουν αγοραστεί από συλλέκτες που έχουν αυθεντικούς Πικάσο στη συλλογή τους μέχρι και ηλικιωμένους συνταξιούχους που πληρώνουν με δόσεις για να αποκτήσουν ένα έργο τέχνης”, συνεχίζει ο Έλληνας καλλιτέχνης.
10468111_1506079479609144_7131097676942653139_n

Το thediplomat.gr επικοινώνησε με τον Έλληνα καλλιτέχνη ο οποίος μας περιγράφει τη ζωή του στο Ισραήλ, την εικόνα των Ισραηλινών για την Ελλάδα ενώ στέλνει το δικό του μήνυμα στους νέους καλλιτέχνες που αναζητούν ευκαιρίες.

”Οι συνθήκες για τους νέους καλλιτέχνες στο Ισραήλ είναι σαφώς καλύτερες απ’ ότι στην Ελλάδα. Οι κλάδοι που έχουν τρομερή άνθηση όμως εδώ είναι εκείνοι της τεχνολογίας και των “start ups” όπου κατατάσσουν το Ισραήλ σε παγκόσμια τεχνολογική Μέκκα. Επίσης, το Τελ Αβίβ είναι μια πόλη που σφύζει από νεανικό πληθυσμό, με τέλεια νυχτερινή ζωή, θάλασσα και με πολύ έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Παρ’ ολα αυτά σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγα οτι η ζωή στο Ισραήλ είναι εύκολη. Το σίγουρο είναι πως δεν είναι βαρετή. Η ένταση που υπάρχει στις Ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις και ο φόβος για το ξέσπασμα ενός καινούριου επεισοδίου είναι πάντα αισθητοί. Οι μνήμες από τους πυραύλους να πετάνε πάνω από τα κεφάλια μας και εμένα να πετάγομαι από το κρεβάτι από τις σειρήνες στη μέση της νύχτας και να τρέχω στο καταφύγιο είναι ακόμα φρέσκιες”, λέει στο thediplomat.gr  και στη Χαρά Παγκάλου ο Έλληνας καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στο Τελ Αβίβ τα τελευταία 10 χρόνια.
10170807_1475657309318028_600443046506896898_n
Το να γνωρίσεις Έλληνα στο Τελ Αβίβ έχει τις ίδιες πιθανότητες με το να ψαρέψεις μονόπετρο δαχτυλίδι στο πηγάδι του χωριού σου. Οι περισσότεροι φίλοι μου είναι Ισραηλινοί γιατί έτσι προέκυψε. Ποτέ δεν είχα ως κριτήριο την εθνικότητα στις διαπροσωπικές μου σχέσεις. Εξάλειψα και το εμπόδιο της γλώσσας από πολύ νωρίς ώστε να αυξηθεί η ανεξαρτησία μου και η αλληλεπίδραση με τον περίγυρο”, συνεχίζει ο Costa Magarakis.
Οι Ισραηλινοί αγαπούν πολύ την Ελληνική κουλτούρα και έχουν πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία με τους Έλληνες απ’ όσα φανταζόμαστε. Το στερεότυπο του Ελληνάρα – γλεντζέ που σπάει πιάτα στα μπουζούκια και τα πίνει δυστυχώς υπάρχει αλλά εγώ περίτρανα καταρρίπτω αυτόν το μύθο. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι Έλληνες προτιμούν το γλέντι και την καλοπέραση από τη σκληρή δουλειά και ίσως γι’ αυτό έφτασαν εκεί που έφτασαν. Εγώ φυσικά τους διαψεύδω”, τόνισε ο ταλαντούχος Έλληνας καλλιτέχνης σε ό,τι αφορά την εικόνα που έχουν οι Ισραηλινοί για την Ελλάδα.
”Αυτό που θα συμβούλευα κάθε άνθρωπο που θέλει να πετύχει το στόχο του. Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους.”, συμβουλεύει ο Costa Magarakis τους νέους καλλιτέχνες.

Δείτε εδώ όλες τις δημιουργίες του Costa Magarakis

108d60_7424448766f27705a6ea094f97b978dc