Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία

Οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος εμφανίζουν συνεχή μείωση από το 2001, οπότε και ανέρχονταν σε 81,2 εκατ. €. Παρατηρήθηκε δηλαδή μία διαρκής μείωση των επενδυτικών ροών, η οποία σε ποσοστιαία βάση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί σημαντική: το 2003 (64,1 εκατ. €), το 2006 (49,4 εκατ. €), το 2011 (15,8 εκατ. €), ενώ παρατηρήθηκε μία μικρή αύξηση από το 2012 (17,1 εκατ. €) ως και το 2014 (23,0 εκατ. €) – βλ. κατωτέρω Πίνακα.

Κατά την πενταετία 2010-2014 οι ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία παρουσιάζουν την κάτωθι εικόνα:

Πίνακας

Ελληνικές επενδύσεις στη Γαλλία (σε εκατ. €)

Έτος 2010 2011 2012 2013 2014 Σύνολο
Επενδύσεις 34,5 15,8 17,1 19,2 23,0 109,2

                                Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Οι επενδύσεις ελληνικών εταιρειών στη Γαλλία κατευθύνονται αμιγώς στην πραγματική οικονομία της χώρας και οι σημαντικότερες εξ αυτών έχουν πραγματοποιηθεί –κυρίως μέσω θυγατρικών εταιρειών- στους κάτωθι τομείς από τις εταιρείες:

Δομικά υλικά

Ο Όμιλος Χαλκόρ αναπτύσσεται ισχυρότερα στη γαλλική αγορά μετά την ενσωμάτωση στις εμπορικές του δραστηριότητες του τομέα χαλκού της εταιρίας Reynolds European SA το Φεβρουάριο τ.ε. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής επένδυσης που πραγματοποίησε ο μητρικός Όμιλος Viohalco στην εταιρία Reynolds European SA με την εξαγορά των εμπορικών δραστηριοτήτων και του δικτύου διανομής της τελευταίας και την ίδρυση της Reynolds Cuivre SA, ως νέας θυγατρικής του Ομίλου.

S & B: To 2014 η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά – πρώην Βαρυτίνη – πέρασε υπό τον έλεγχο του γαλλικού μεταλλευτικού ομίλου Imerys έναντι τιμήματος που συνδυαστικά (μετρητά, ανάληψη μετοχών και δικαιώματα μετόχων μειοψηφίας) ξεπερνά τα 700 εκατ. €. Τα προϊόντα της (μπετονίτης και περλίτης) χρησιμοποιούνται στη χαλυβουργία, στις κατασκευές, στη μεταλλουργία και στη γεωργία. Περίπου το 90% των εσόδων της προέρχεται από το εξωτερικό.

Η εταιρεία ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ το 2006 συγχώνευσε δύο γαλλικές εταιρείες, τις  Producteurs Agricole και Polyane Prolen (Deltatex) σε μια νέα εταιρεία, την AGRIPOLYANE. Η εταιρεία αυτή είναι κορυφαία παραγωγός προστατευτικών μεμβρανών στη Γαλλία, ενώ παράλληλα εξάγει τα προϊόντα της σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.

Υπηρεσίες τουρισμού:

            Το 1993 ο Όμιλος Κυριακούλη συμμετείχε στη σύσταση της γαλλικής εταιρείας SARL VENT PORTANT, με ποσοστό 66,67%. Η τελευταία, το 1999 εξαγοράζει τη γαλλική εταιρεία SARL POINT D’AMURE, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού στη Γαλλία.

            Η εταιρεία Cocomat συμμετέχει σε 4 ξενοδοχεία στη Γαλλία. Επιπλέον,  διαθέτει ένα σημείο πώλησης μέσα στο γνωστό πολυκατάστημα BHV κι ένα κατάστημα στο Παρίσι .

Φάρμακα και καλλυντικά

Lavipharm– ερευνητικά εργαστήρια: το 1989 ο Όμιλος επιχειρήσεων Λαβίδα ιδρύει την εταιρεία Laboratoires Lavipharm στο Παρίσι. Tο 1992 ιδρύει κοινοπραξίες με τη Synthélabo (Synthélabo -Lavipharm) και τη L’Oreal Cosmetique Active (Lavicosmetica). Το 1995 κυκλοφορεί στην αγορά της Γαλλίας το διαδερμικό σύστημα νιτρογλυκερίνης και το 1997 το επιδερμικό σύστημα κατά της ακμής ιδίας Έρευνας και Ανάπτυξης της Lavipharm, από τη L’Oreal, σε 40 χώρες.

Η εταιρεία Gerolymatos International διαθέτει από το 2007 στη Γαλλία ιδιόκτητο εργαστήριο ερευνών Laboratoire AIM.

Ο ελληνικός Όμιλος Famar το 2001 εξαγοράζει τα εργοστάσια της Novartis στην Ορλεάνη και της Aventis στη Νορμανδία, το 2002 το κέντρο διανομής Sephora στο Boigny και το 2004 τη μονάδα παραγωγής της Aventis στο Saint Genis Laval. Το 2005 ιδρύεται έδρα της Famar στο Παρίσι. Το 2006 προβαίνει στην εξαγορά του εργοστασίου Abbott στο Saint Remy και το 2009 στην εξαγορά του εργοστασίου Johnson & Johnson στην Ορλεάνη.

Η εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ διαθέτει τα προϊόντα της σε 30 χώρες, με παρουσία σε περισσότερα από 4.700 σημεία διανομής και σε πάνω από 8.000 φαρμακεία. Στη Γαλλία διαθέτει τρία καταστήματα, εκ των οποίων ένα στο Παρίσι. Επιπλέον, έχει παρουσία στα πολυκαταστήματα Printemps, Le Bon Marche και Monop Beaute. Τέλος, τα προϊόντα της πωλούνται διαδικτυακώς και σε περισσότερα από 80 φαρμακεία σε όλη τη Γαλλία.

Τρόφιμα

            Η εταιρεία ChillBox είναι η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα παγωμένου γιαουρτιού και παγωτού (frozen yogurt – ice cream) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη Γαλλία διαθέτει δύο καταστήματα, ένα στο εμπορικό κέντρο Aeroville στο Παρίσι και ένα στη Ντιζόν.

Κοσμήματα

Η εταιρεία Folli Follie δημιουργεί μόδα σε 24 χώρες με περισσότερα από 500 σημεία πώλησης παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει τρία καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων.

Ο Οίκος Ζολώτας, μέλος της Επιτροπής Colbert, εγκαινίασε πρόσφατα διώροφο κατάστημα σε περιοχή των Παρισίων με πολυτελή καταστήματα.

Η εταιρεία Λαλαούνης προέβη σε αναστολή της λειτουργίας καταστήματος που διέθετε σε κεντρικό σημείο της πόλης των Παρισίων και, σύμφωνα με στέλεχός της, είναι σε διαδικασία εύρεσης νέου χώρου.

Οινοποιία

Η οινοποιία Μπουτάρη το 2006 εξαγοράζει το Domaine de Mayrac, οινοποιείο που περιβάλλεται από έναν αμπελώνα 700 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας στη Νότια Γαλλία.

Τυχερά παίγνια

Η ΙNTRALOT, εταιρεία στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, με περίπου 5.400 εργαζομένους και παρουσία σε 57 χώρες και στις 5 ηπείρους. Το 2010 η INTRALOT France, θυγατρική του Ομίλου INTRALOT, έλαβε άδεια πενταετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης, για τη διεξαγωγή διαδικτυακού αθλητικού στοιχήματος από τη γαλλική Ρυθμιστική Αρχή Τυχερών Παιχνιδιών, την ARJEL.

Λοιπές παρουσίες ελληνικών εταιρειών στην αγορά της Γαλλίας

Η εταιρεία ΣΤΕΛΜΑ Α.Τ.Ε. στη Γαλλία έχει αναλάβει το έργο συντήρησης του Πύργου του Άιφελ. Επιπρόσθετα, οι δραστηριότητες της STELMA T.S.A. αφορούν εργασίες αντισκωριακής προστασίας (αμμοβολές – βαφές & συγκολλήσεις) σε νεότευκτα πλοία (Queen Mary II, MSC Musica, MSc Poesia, NCL F3 κτλ) που ναυπηγούνται στο γαλλικό ναυπηγείο STX France S.A, ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ευρώπης. Σε μικρότερη κλίμακα η ΣΤΕΛΜΑ έχει αναλάβει έργα ειδικών βαφών σε μικρό ναυπηγείο της Δουνκέρκης στη Γαλλία.

            Ο όμιλος εταιρειών Μαΐλλης το 1999 εξαγόρασε μια μικρή γαλλική εταιρεία στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων που εξειδικεύεται στο χονδρεμπόριο βιομηχανικού εξοπλισμού.

Η εταιρεία λογισμικού Exodus το 2011 ανέλαβε τμήμα της μηχανογράφησης του δεύτερου μεγαλυτέρου γαλλικού τραπεζικού ομίλου Credit Agricole.

Επιπλέον, η εταιρεία ελληνικών συμφερόντων Autovision δραστηριοποιείται στον έλεγχο οχημάτων, με περισσότερα από 100 κέντρα ελέγχου οχημάτων στη Γαλλία, 65 εκ των οποίων στην ευρύτερη περιοχή των Παρισίων.

Η αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα με απευθείας τακτικές πτήσεις, καθώς και άλλες εποχικές πτήσεις, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο.

*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την έκθεση του Γραφείου ΟΕΥ Παρισίων