Η Πρέσβειρα, κ. Εύα Δαφαράνου, μιλά για τις δράσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αυστραλία κατά τα κρίσιμα χρόνια της κρίσης

κ. Εύα Δαφαράνου

κ. Εύα Δαφαράνου

Η κα Εύα Δαφαράνου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Μιλάει άπταιστα εκτός από τα Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Εβραϊκά και Αραβικά. Από το 1982, συνοδεύοντας το Διπλωμάτη σύζυγό της, έζησε στη Σαουδική Αραβία, στη Σουηδία, στη Νότιο Αφρική, στην Ινδία, στη Δυτική Αφρική και μέχρι πρόσφατα στην Αυστραλία, όπου συνεργάστηκε με διάφορους διεθνείς και ομογενειακούς πολιτιστικούς οργανισμούς, διοργανώνοντας πλήθος εκδηλώσεων, εκθέσεων και παρουσιάσεων, προωθώντας τις τέχνες και τον πολυπολιτισμό.

Η κ. Εύα Δαφαράνου μιλά στη Χαρά Παγκάλου και στο thediplomat.gr για το ρόλο των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στη διαχείριση της εικόνας της χώρας μας εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τη στάση των Αυστραλών απέναντι στην ελληνική κρίση, τη βοήθεια των Ελλήνων ομογενών, τις δράσεις του Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αυστραλία, κ. Χαράλαμπου Δαφαράνου, για την τόνωση του φιλελληνισμού καθώς και για τη θέση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην αυστραλιανή κοινωνία.

Η Ελλάδα σήμερα περνά μια μεγάλη δοκιμασία και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει γίνει στόχος αρνητικών σχολιασμών από τα διεθνή ΜΜΕ. Πόσο κρίσιμο θεωρείτε σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ρόλο των ελληνικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό και πώς μπορούν να λειτουργήσουν ως δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας διαπίστευσής τους;

ΕΔ: Η Ελλάδα στη σημερινή συγκυρία διαθέτει τρία εργαλεία: την πολιτισμική της ακτινοβολία, τον φιλελληνισμό και τη συμπάθεια για τα δεινά τα οποία υφίσταται τα τελευταία έξη χρόνια από τους διεθνείς δανειστές της. Πιστεύω ότι κάθε διπλωματική αποστολή της Ελλάδος στη δύσκολη αυτή χρονική συγκυρία μεγιστοποιεί τη δράση της στους άξονες αυτούς. Η ερώτησή σας είναι ιδιαίτερα εύστοχη γιατί εγγίζει και αναδεικνύει ένα τέταρτο και άκρως σημαντικό εργαλείο, την παγκόσμια ελληνική ομογένεια.

Στο πεδίο αυτό ενεργοποιούνται δύο πτυχές:

  • η χώρα διαπίστευσης σε όλα τα επίπεδα (κυβερνητικό, κοινοβουλευτικό, επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό, κοινωνία των πολιτών)
  • η ομογένεια που μετατρέπει τη συμπάθειά της προς τη χειμαζόμενη μητρόπολη σε πολιτική επιρροή υπέρ της Ελλάδος μέσα στην αλλοδαπή πολιτεία όπου διαβιοί.

φβδφγηφην

 

Το Δεκέμβριο διοργανώσατε στην Καμπέρα την έκθεση “Murals of Athens” –  μια πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη street art έκθεση με έργα graffiti από τους δρόμους της Αθήνας που είχε στόχο να αποτυπώσει το πώς βιώνει ο ελληνικός λαός την πολυετή λιτότητα και τη σταδιακή πτωχοποίηση στην οποία οδηγείται.  Πώς βιώσατε εσείς κατά την παραμονή σας στην Αυστραλία, όπου ο σύζυγός σας κ. Χαράλαμπος Δαφαράνος υπηρέτησε ως Πρέσβης της χώρας μας από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, το βάρος που σήκωνε η πατρίδα μας; Τι μήνυμα στέλνατε στον ελληνικό λαό και πώς βοήθησε η ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας αυτά τα κρίσιμα χρόνια;

φβδφγηφηνφδγφγηγφημηξμ

φβδφγηφηνφδγδφβδβφβγνγμφγηγφημηξμΕΔ: Εκθέσεις όπως η “Murals of Athens” είχαν σαν σκοπό την πρόκληση φιλελληνικών αισθημάτων και την ευαισθητοποίηση της αυστραλιανής κοινής γνώμης για τα όσα υφίσταται επί έξη χρόνια ο ελληνικός λαός, τις δυσμενείς επιπτώσεις στην κοινωνία των δρακόντειων μέτρων λιτότητος που οδήγησαν σε πολλαπλάσια οικονομική ύφεση, σε μεγιστοποίηση της ανεργίας, σε μαζική εκροή εγκεφάλων καθώς και σε εκπατρισμό της επιχειρηματικότητος.

Η ερώτησή σας θίγει το θέμα της διεθνούς εικόνας της χώρας μας τα πέτρινα αυτά χρόνια της τελευταίας εξαετίας. Θα μιλήσω για την αυστραλιανή εμπειρία όσο τη βίωσα ως σύζυγος και συνεργάτης του Πρέσβεως.

Οι αγγλοσαξωνικές χώρες, όπως και η Αυστραλία, τείνουν την περίοδο αυτή να αναμασούν τα γνωστά επικριτικά στερεότυπα, με κριτική τοποθέτηση για τις παθολογίες της ελληνικής οικονομικής διακυβέρνησης και για τις επιπτώσεις στην ευρωζώνη και στις διεθνείς χρηματαγορές.

Ο παλαιότερος φιλελληνισμός του αυστραλιανού πολιτικού στερεώματος έχει γενεαλογικά δώσει τη θέση του σε μια τοποθέτηση μερκαντιλιστική και έντονου πραγματισμού. Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η αυστηρή έως κυνική διάθεση; Μέσω της επιρροής και του φόβου της εκλογικής ψήφου των ομογενών. Και εδώ υπήρξε έντονη η δραστηριότητα του Πρέσβεως σε επίπεδο κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό αλλά και ευαισθητοποίησης της ομογένειας περνώντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αξία κατά πρώτον παγκόσμια και κατά δεύτερο λόγο αγορά. Ότι υφίσταται δυσμενέστατη μεταχείριση και ανταποκρίνεται ηρωικά με θυσίες γενναίες με απώλειες της τάξεως του 25% του ΑΕΠ της σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και ότι χρειάζεται ενθάρρυνση και όχι κριτική. Ότι έχει επίσης γεωπολιτική σημασία, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και από την σε εξέλιξη προσφυγική κρίση.

Χωuruiyui

–  Έχετε εκδώσει με πολύ μεγάλη επιτυχία την ποιητική συλλογή με τίτλο «Maharani’s Letters» καθώς και το δεύτερο βιβλίο σας με τίτλο «Humans and Statues». Είναι, κυρία Δαφαράνου, ο πολιτισμός το ‘όπλο’ που διαθέτει η Ελλάδα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και πώς μπορεί να τον αξιοποιήσει; Η Αυστραλία έχει αγκαλιάσει τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους Αυστραλούς για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας;

ΕΔ: Η Αυστραλία σε ακαδημαϊκό επίπεδο ασχολείται με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Υπάρχει πλειάδα πανεπιστημίων όπου οι κλασσικές σπουδές περιλαμβάνουν και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Σύγχρονοι ομογενείς με δωρεές συνεχίζουν την παράδοση αυτή. Ωστόσο, στο θέμα της καλλιέργειας της μελέτης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού υπάρχει υστέρηση συγκριτικά και τούτο διότι οι αντίστοιχες έδρες πρέπει να επιδοτούνται, πράγμα το οποίο δεν είναι πάντοτε εύκολο.

Η ελληνική γλώσσα ευρίσκεται σε καλό επίπεδο τουλάχιστον προφορικά, διότι οι ελληνισμός της Αυστραλίας είναι ιδιαίτερα  ελληνοπρεπής και διατηρεί την επαφή του με την Ελλάδα. Η ελληνική, μολονότι αναγνωρισμένη γλώσσα στο σχολικό curriculum, δεν αποτελεί δελεαστικό κίνητρο διότι αποφέρει λίγα μόρια στους μαθητές και ενδιαφέρει πρωτίστως μόνον όσους θα ακολουθήσουν κλασσική κατεύθυνση.

Ο πολιτισμός για την Ελλάδα είναι ένα μεγάλο εργαλείο. Στην Αυστραλία, στη διάρκεια της ύφεσης, ο ιδιωτικός τομέας με τη μορφή χορηγιών καλλιέργησε τη δυνατότητα προβολής του ελληνικού πολιτισμού. Ένα παράδειγμα είναι η συνεργασία του Hellenic Museum της Μελβούρνης, ενός μουσείου υπό το ομογενειακό Ίδρυμα ”Ναυσικά Σταμούλη” το οποίο επί δεκαετία έχει συνάψει συμφωνία συνεργασίας με το Μουσείο Μπενάκη, προϋπολογισμού 4 εκατ. δολλαρίων Αυστραλίας, δωρεά του εν λόγω Ιδρύματος.

Είναι, ωστόσο, λυπηρό ότι την περίοδο της κρίσης, η μητροπολιτική Ελλάδα δεν στηρίζει η ίδια τον πολιτισμό στο εξωτερικό με εκθέσεις ή τουλάχιστον δεν βάζει την Αυστραλία στις προτεραιότητές της.

Ένα ακόμη παράδειγμα: με χρηματοδότηση εκ μέρους του ομογενειακού Foundation of Hellenic Studies στην Αδελαΐδα, θα καταστεί δυνατή η μεταφορά και έκθεση επί των προσεχών μηνών αντιγράφων των εκμαγείων των γλυπτών του Παρθενώνα στη Νότιο Αυστραλία.

Το αυστραλιανό κοινό ζητά εκθέσεις ξένων πολιτισμών. Ένα πρόσφατο παράδειγμα προ διετίας: η έκθεση του Μουσείου Hermitage για το Μέγα Αλέξανδρο στο Σίδνεϊ έκοψε 135 χιλιάδες εισιτήρια.

Ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας  δεν επιτρέπει φαίνεται προς το παρόν την χρηματοδότηση της εξαγωγής του πολιτισμού μας όσο θα έπρεπε.

Επίσημη επίσκεψη Πρέσβεως και κυρίας Εύας Δαφαράνου στην Πολιτεία της Βικτώρια (23-25 Σεπτεμβρίου 2013)

Επίσημη επίσκεψη Πρέσβεως και κυρίας Εύας Δαφαράνου στην Πολιτεία της Βικτώρια (23-25 Σεπτεμβρίου 2013)