Δανάη Μπεζαντάκου

Η κ. Δανάη Μπεζαντάκου μιλά στο thediplomat.gr για το 1o Young Executives Shipping Forum (YES FORUM)

Η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, Managing Director Navigator Shipping Consultants, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει φέτος το πρώτο Young Executives Shipping Forum (YES FORUM) το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Ποσειδώνια 2016, την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 στο Posidonia Conference Hall (ώρα 12.00 -17.00).

Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του YES FORUM η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, μιλά στη Χαρά Παγκάλου και στο thediplomat.gr για την πρωτοβουλία αυτή, την προοπτική της ναυτιλίας και του τουρισμού εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τα κίνητρα που η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει στους Έλληνες εφοπλιστές ενώ στέλνει και ένα μήνυμα στους νέους της Ελλάδας.

DSC_2486-ka-Bezantakou

  • Κυρία Μπεζαντάκου, τι είναι το YES FORUM, ποιοι συμμετέχουν και σε ποιους απευθύνεται; 

Είναι ένα φόρουμ που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία πλατφόρμα ανοικτής επικοινωνίας μεταξύ των εκπροσώπων-στελεχών της ελληνικής ναυτιλίας και των νέων που είτε κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον κλάδο ως εργαζόμενοι ή φοιτητές σπουδάζοντας ναυτιλιακά, είτε βρίσκονται εκτός ναυτιλίας σπουδάζοντας κάτι άλλο ή εργάζονται σε κάποιον άλλο τομέα αλλά ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τον χώρο της ναυτιλίας.

  • Πώς μπορούν να ωφεληθούν οι mentees από τους mentors;  

Οι mentees θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν τις γνώσεις τους για τον ναυτιλιακό χώρο επωφελούμενοι από την εμπειρία των μεντόρων, κατανοώντας τις ιδιαιτερότητές και την δομή του. Επίσης θα καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους σε τομείς επικοινωνίας, τεχνικών ικανοτήτων αλλά και ηγετικών χαρακτηριστικών. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα λάβουν θετικά υποδείγματα τα οποία θα λειτουργήσουν ως πηγή έμπνευσης και θα καλλιεργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης στον ναυτιλιακό χώρο, καθώς το πρόγραμμα θα τρέχει για κάθε Mentee για έναν χρόνο με δίωρες συναντήσεις μηνιαίως χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση.

  • Η ναυτιλία και ο τουρισμός είναι τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας. Στην κρίση που περνά η χώρα μας, πώς θεωρείτε ότι μπορούν οι δύο αυτοί κλάδοι να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;  

Ο τουρισμός με την έμφυτη δυναμική του λόγω του φυσικού κάλλους της χώρας και της γεωπολιτικής της θέσης είναι σε θέση με την χάραξη στρατηγικού σχεδιασμού προσέλκυσης τουριστών υψηλού εισοδήματος και την παράλληλη αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού στον πολιτισμικό, θρησκευτικό, αγροτικό και ιατρικό τομέα επεκτείνοντας έτσι την τουριστική περίοδο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και δίνοντας πνοή σε περιοχές χωρίς ιστορικό ανάλογων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

Η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη δύναμη παγκοσμίως και διαχειρίζεται περίπου το 20% του παγκοσμίου εμπορίου. Σύμφωνα με την έρευνα της BOSTON CONSULTING το 2012 καθώς και του ΙΟΒΕ προβλέπεται ότι με την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, θα υπάρξει μια προσαύξηση από τις περίπου 200.000 εργαζομένων που απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα στην ναυτιλία, να προσεγγίζουν τις 500.000 τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε η εμπειρία των Ελλήνων και η ιστορία έχει αποδείξει ότι έχουν επηρεάσει θετικά την ελληνική οικονομία σε πολλές κρίσεις του παρελθόντος, παρά την μείωση προτίμησης στο ναυτικό επάγγελμα.

  • Ποια κίνητρα πρέπει να δοθούν από την πολιτεία στους Έλληνες εφοπλιστές ούτως ώστε να παραμείνουν στις ελληνικές θάλασσες; 

Η ελληνική ναυτιλία, λόγω του αμιγώς εξωστρεφούς χαρακτήρα της, δεν χρειάστηκε ποτέ οικονομική ενίσχυση από το κράτος όπως πολλοί άλλοι τομείς χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για να φέρουν οφέλη στην ελληνική οικονομία. Έτσι έχουμε το μοναδικό φαινόμενο ένας τομέας να μη δεσμεύει κεφάλαια από τον κρατικό προϋπολογισμό, επιτρέποντας οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιούνται σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, αλλά αντιθέτως να εισρέει κάθε χρόνο ναυτιλιακό συνάλλαγμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.  Σημαντική, όμως, προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση του οφέλους που απολαμβάνει η ελληνική οικονομία από την ναυτιλία είναι η προσέλκυση εφοπλιστών στην ελληνικής σημαία, με ακέραιο τον ρόλο του Υπουργείου Ναυτιλίας, στηρίζοντας την προσπάθεια αυτή.  Επίσης, η ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης και η οργανωμένη προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος στους νέους με σκοπό την προσέλκυση δυναμικού υψηλού επιπέδου αλλά και η ελάφρυνση της φορολογίας των ναυτικών ούτως ώστε να δοθεί ένα επί πλέον κίνητρο και να μην αποθαρρύνονται οι νέοι να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα.

  • Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στη νέα γενιά της Ελλάδας που βιώνει την πρωτοφανή αυτή κρίση; 

Υπάρχουν ανησυχίες για την γενικότερη κατάσταση στην ελληνική εκπαίδευση και σε αυτό νομίζω ότι είμαστε και εμείς μέρος του προβλήματος. Παρόλαυτά πολλά πεδία ανοίγονται στους νέους, αξιόλογες προσπάθειες από εξωστρεφείς ομάδες όπως Young Executives Shipping forum ενώνοντας την προηγούμενη με την επόμενη γενιά. Η «κρίση» μπορεί να γίνει ευκαιρία για τους Νέους με όρεξη για δουλεία, βελτίωση, χωρίς plans αλλά ως κίνητρο την πηγαία σπίθα στα μάτια μας στηρίζοντας τη Χώρα μας και παλεύοντας για αυτήν.

http://www.yes-forum.com/