Οι 20 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες για το 2016

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην κορυφή της κατάταξης των 20 ασφαλέστερων αεροπορικών εταιρειών βρίσκεται ο αυστραλιανός αερομεταφορέας Qantas.

Σύμφωνα με το AirlineRatings.com η εταιρεία Qantas κατέχει το ρεκόρ με μηδενικές απώλειες ανθρώπινων ζωών και δίνει μεγάλη βαρύτητα στα συστήματα ασφαλείας.  Το σύστημα διαβάθμισης των λιστών της AirlineRatings.com λαμβάνει υπόψη τους ελέγχους από διοικητικά όργανα των αερομεταφορών, τα αρχεία θνησιμότητας των αεροπορικών εταιρειών και τα αρχεία περιστατικών καθώς και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η επιχειρηματική αριστεία.

Παρά τα αρκετά τραγικά περιστατικά που σημάδεψαν τις αερομεταφορές το 2015, το σύνολο των 16 μεγάλων ατυχημάτων με 560 θανάτους ήταν κάτω από το μέσο όρο των 10 ετών, που έχει 31 ατυχήματα και 714 θανάτους. Επιπλέον είναι ο αριθμός είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με το 2014, όταν συνέβησαν 21 σοβαρά ατυχήματα με 986 νεκρούς.

Οι 20 ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες σε αλφαβητική σειρά είναι:

 1. Qantas
 2. Air New Zealand
 3. Alaska Airlines
 4. All Nippon Airlines (ANA)
 5. American Airlines
 6. Cathay Pacific Airways
 7. Emirates
 8. Etihad Airways
 9. EVA Air
 10. Finnair
 11. Hawaiian Airlines
 12. Japan Airlines
 13. KLM
 14. Lufthansa
 15. Scandinavian Airline System (SAS)
 16. Singapore Airlines
 17. Swiss
 18. United Airlines
 19. Virgin Atlantic
 20. Virgin Australia

Ο ανεξάρτητος φορέας έδωσε στη δημοσιότητα μια επιπλέον λίστα με τις 10 ασφαλέστερες low cost αεροπορικές εταιρείες οι οποίες σε αλφαβητική σειρά είναι:

 1. Aer Lingus
 2. Flybe
 3. HK Express
 4. Jetblue
 5. Jetstar Australia
 6. Thomas Cook
 7. TUI Fly
 8. Virgin America
 9. Volaris
 10. Westjet

Το σύστημα διαβάθμισης των λιστών της AirlineRatings.com λαμβάνει υπόψη τους ελέγχους από διοικητικά όργανα των αερομεταφορών, τα αρχεία θνησιμότητας των αεροπορικών εταιρειών και τα αρχεία περιστατικών καθώς και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως η επιχειρηματική αριστεία.