H άτυπη υπουργική σύνοδος για αστικά θέματα συμφώνησε σχετικά με το «Σύμφωνο του Άμστερνταμ», το οποίο καθορίζει τις αρχές του αστικού θεματολογίου για την ΕΕ.
H Επιτροπή συμμετέχει στην άτυπη σύνοδο που πραγματοποιούν στο Άμστερνταμ οι 28 υπουργοί που είναι υπεύθυνοι για αστικά θέματα, καθώς και εκπρόσωποι από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών πόλεων, σχετικά με το αστικό θεματολόγιο για την ΕΕ.
Στόχος της συνόδου αυτής είναι να εγκρίνει το «Σύμφωνο του Άμστερνταμ», με το οποίο θεσπίζεται το αστικό θεματολόγιο για την ΕΕ και καθορίζονται οι βασικές αρχές του.
Στο επίκεντρο του αστικού θεματολογίου για την ΕΕ θα βρίσκεται η ανάπτυξη 12 εταιρικών σχέσεων οι οποίες αφορούν 12 θέματα που έχουν προσδιοριστεί ως αστικές προκλήσεις. Οι εταιρικές αυτές σχέσεις θα επιτρέψουν στις πόλεις, στα κράτη μέλη, στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και στους ενδιαφερόμενους φορείς, π.χ. ΜΚΟ και επιχειρηματικούς εταίρους, να συνεργάζονται σε ισότιμη βάση με στόχο την εξεύρεση κοινών τρόπων για τη βελτίωση των αστικών περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τη δέσμευση της Επιτροπής για βελτίωση της νομοθεσίας, τα σχέδια δράσης που θα καταρτίζονται από τις εταιρικές σχέσεις θα εστιάζουν σε μια πιο αποτελεσματική και συνεπή εφαρμογή των υφιστάμενων πολιτικών της ΕΕ στις πόλεις, όσον αφορά για παράδειγμα τους τομείς του περιβάλλοντος, των μεταφορών και της απασχόλησης. Θα εστιάζουν επίσης στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση της ΕΕ, στην προώθηση συνδυασμών κονδυλίων της ΕΕ και στην ενίσχυση της βάσης γνώσεων όσον αφορά τα αστικά θέματα και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών.
Έχουν ήδη ξεκινήσει τέσσερις πιλοτικές εταιρικές σχέσεις: σχετικά με την ένταξη των μεταναστών, με συντονιστή τον δήμο του Άμστερνταμ· σχετικά με την ποιότητα του αέρα, με συντονιστή τις Κάτω Χώρες· σχετικά με τη στέγαση, με συντονιστή τη Σλοβακία· και σχετικά με την αστική φτώχεια, με συντονιστές το Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι υπόλοιπες εταιρικές σχέσεις θα ξεκινήσουν από το τέλος του 2016 έως το καλοκαίρι του 2017.
Ο κ. Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, δήλωσε: «Οι πόλεις αποτελούν ζωντανά εργαστήρια στη διαδικασία μετάβασης σε μια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τους δημάρχους και τις περιφερειακές αρχές ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να προβάλουν τα καλά παραδείγματα ως κίνητρο και πηγή έμπνευσης για άλλους φορείς, τόσο στην Ευρώπη όσο και εκτός Ευρώπης».
Η αρμόδια επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, κ. Corina Crețu, δήλωσε: «Οι πόλεις συνιστούν κόμβους δημιουργικότητας και κινητήρια δύναμη για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ατμοσφαιρική ρύπανση ή η ανεργία. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα μαζί. Η δέσμευσή μας για την κατάρτιση αστικού θεματολογίου δείχνει ότι τοποθετούμε τα αστικά θέματα πιο ψηλά στις προτεραιότητές μας και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε περισσότερο τις πόλεις μας ως προς το τι αποδίδει γι’ αυτές και τι πρέπει να βελτιωθεί».
Ιστορικό
Το 2014 μια ανακοίνωση της Επιτροπής έθεσε τις βάσεις για ένα αστικό θεματολόγιο για την ΕΕ. Ακολούθησε μια δημόσια διαβούλευση η οποία κατέδειξε την επιθυμία των πολιτών της ΕΕ για μεγαλύτερη ανάμειξη της Επιτροπής στα αστικά θέματα.
Στη δήλωση της Ρίγας, τα κράτη μέλη εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε σχέση με το αστικό θεματολόγιο για την ΕΕ, κάτι που έκαναν και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Το Σύμφωνο του Άμστερνταμ θα συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων* στις 21 Ιουνίου 2016.