Στην Ελλάδα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, António Guterres, θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου 2015 προκειμένου να εκτιμήσει την ανθρωπιστική ανταπόκριση στην κρίση της Μεσογείου, τις ανάγκες όσων πλήττονται από αυτή, καθώς και να καθορίσει τους τρόπους με τους οποίους η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) μπορεί να συμβάλει περαιτέρω σε αυτές τις προσπάθειες. Η επίσκεψη του Ύπατου Αρμοστή λαμβάνει χώρα τη χρονική στιγμή που ο αριθμός των αφίξεων στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει πλέον τις 400.000.

Ο κ. Guterres θα επισκεφθεί τη Λέσβο και την Αθήνα, όπου πρόκειται να συναντήσει τη Δευτέρα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Επίσης, θα επισκεφθεί τα κέντρα προσωρινής παραμονής των προσφύγων στην Αθήνα και θα συναντηθεί με ανώτατους διπλωματικούς αξιωματούχους και μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που συμμετέχουν στην ανθρωπιστική υποστήριξη. Στη Λέσβο, ο κ. Guterres θα δει τα κύρια σημεία αφίξεων, θα επισκεφθεί τους χώρους υποδοχής και θα συναντήσει τις τοπικές αρχές, τις ΜΚΟ, ομάδες εθελοντών και άλλους που συμμετέχουν στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Ύπατος Αρμοστής θα συνοδεύεται από τον Βοηθό Ύπατο Αρμοστή (Επιχειρησιακού Τομέα) George Okoth-Obbo, τον Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης της Υ.Α. και Περιφερειακό Συντονιστή για την Προσφυγική Κρίση, Vincent Cochetel και την Επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας και  Ενημέρωσης και Εκπρόσωπο Τύπου του Ύπατου Αρμοστή, Melissa Fleming.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του, ο κ. Guterres θα πραγματοποιήσει Συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 12:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος όροφος, Αθήνα. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.