Άρχισε η μετεγκατάσταση προσφύγων με πρωτοβουλία της Ε.Ε. (video)

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση, η πρώτη μετεγκατάσταση των προσφύγων πραγματοποιήθηκε σήμερα με 19 πρόσφυγες από την Ερυθραία που πετούν από την Ιταλία στη Σουηδία.

Η Σουηδία είναι ένα από τα πρώτα κράτη-μέλη που ανέλαβαν δράση – μια κρίσιμη ένδειξη αλληλεγγύης που μας βοηθά να αναπτύξουμε το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Τώρα βασιζόμαστε στη στενή συνεργασία όλων των κρατών- μελών με τις ιταλικές και ελληνικές αρχές, ώστε να μεταφέρονται αρκετές εκατοντάδες ανθρώπων ανά μήνα.

Παρατηρήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμοδίου για θέματα Μετανάστευσης, κ. Δ. Αβραμόπουλου, στη διάσκεψη Τύπου στη Ρώμη για να σηματοδοτήσει την πρώτη πτήση στο πλαίσιο του καθεστώτος Μετεγκατάσταση της ΕΕ:

” Αυτό που ζούμε σήμερα εδώ στη Ρώμη είναι ένα απτό παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε, αν εργαστούμε από κοινού σε αυτό το πνεύμα της αλληλεγγύης. Δεν είναι ο αριθμός που μετράει, δεν είναι το γεγονός ότι μόνο 19 άνθρωποι επέβαιναν στη σημερινή πρώτη πτήση, αλλά είναι η πράξη που μετράει. Σήμερα το πρόγραμμα αρχίζει να εφαρμόζεται και κάνω έκκληση από εδώ, στο όνομα της Ευρώπης, στο όνομα του Προέδρου μας Jean-Claude Juncker και όλων μας: ας προχωρήσουμε, ας αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα, ας δώσουμε ελπίδα σε αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά επίσης: ας βάλουμε κανόνες, ας ξεκινήσει το έργο της επιστροφής όλων εκείνων που είναι παράνομα στην Ευρώπη και ας παρασχεθεί βοήθεια σε εκείνους που έχουν ανάγκη την προστασία μας. Αυτή η πρώτη άσκηση μετεγκατάστασης και είναι ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα – είναι συμβολικό για μια Ευρώπη που αναλαμβάνει την ευθύνη,  δείχνει την αλληλεγγύη και είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει μπροστά. Η μετεγκατάσταση πρέπει τώρα να γίνει συστηματικά, μια ρουτίνα επιχειρήσεων στην Ιταλία και στην Ελλάδα. ”