Σουδάν: Ανοίγουν τα σύνορα με το Νότιο Σουδάν για πρώτη φορά μετά την απόσχισή του

Tα σύνορα της χώρας του με το Νότιο Σουδάν άνοιξε πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ Χασάν Αλ Μπασίρ, για πρώτη φορά από την απόσχιση του νότου το 2011, όπως ανακοίνωσε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.

Τα σύνορα είχαν κλείσει μετά την απόσχιση του νότου ύστερα από έναν μακροχρόνιο εμφύλιο. Κατά την απόσχιση, ο νότος πήρε στην κυριαρχία του 2/3 της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Το Χαρτούμ κατηγορεί την Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, ότι υποστηρίζει την εξέγερση στην περιοχή του Νταρφούρ και την επανάσταση στο Γαλάζιο Νείλο και το Νότιο Κορντοφάν, μια κατηγορία που το Νότιο Σουδάν αρνείται.

Ο πρόεδρος του Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κιρ, είχε ανακοινώσει την Τρίτη – αναπάντεχα και μονομερώς – την ομαλοποίηση των σχέσεων, σε απάντηση της συμφωνίας του Μπασίρ την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τα τέλη μεταφοράς για το πετρέλαιο του Νότιου Σουδάν που περνάει στη χώρα του μέσω αγωγών καθ’ οδόν προς την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν τεταμένες από το 2011, καθώς διαφωνούν για τα σύνορα και το καθεστώς αρκετών περιοχών, τις οποίες διεκδικούν αμφότερες. Και οι δύο χώρες κατηγορούν η μία την άλλη ότι υποστηρίζουν ένοπλες εξεγέρσεις εναντίον των κυβερνήσεών τους.