Διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν η Σαουδική Αραβία

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αμπερ αλ-Ζουμπέιρ, στον απόηχο της επίθεσης κατά της πρεσβείας της χώρας του στην Τεχεράνη και της ιρανικής αντίδρασης για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου, Νιμρ αλ-Νιμρ.

Έδωσε δε διορία 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από τη Σαουδική Αραβία.

Όπως ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Τεχεράνη να υπονομεύσει την ασφάλειά της, ενώ έκανε λόγο για «αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές».

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν τις εμπόδισαν.

Να κάνουν βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης της έντασης ζήτησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τους ηγέτες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, οι απευθείας συνομιλίες και η διατήρηση διπλωματικών σχέσεων έχουν κομβική σημασία για την επίλυση των όποιων διαφορών.

Ο ίδιος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παροτρύνουν τους ηγέτες στην περιοχή να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα αμβλύνουν τις εντάσεις.