Υλική βοήθεια 1.05 εκατ. ευρώ από τη Σλοβενία στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας αποφάσισε χθες να στείλει υλική βοήθεια, ύψους 1.05 εκατ. €, στην Ελλάδα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων.

Η σλοβενική βοήθεια προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού θα περιλαμβάνει κρεβάτια, κουβέρτες, μια σκηνή πρώτων βοηθειών, σκηνές διαφόρων διαστάσεων, θερμάστρες, στρώματα ύπνου και υπνόσακους, αδιάβροχα, γαλότσες και παιδικές πάνες.

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας έχει δεσμευτεί να βοηθήσει να μετριάσει το βάρος της Ελλάδας και εκτιμά ιδιαίτερα τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και των ελληνικών αρχών, στην αντιμετώπιση της κρίσης των μεταναστών. Η διαδικασία για της μετεγκατάστασης της πρώτης ομάδας 30 προσφύγων από την Ελλάδα στη Σλοβενία ​​είναι επίσης σε εξέλιξη.

Οι αρμόδιες ελληνικές αρχές πρώτα ζήτησαν για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 03/12/2015 και ανανέωσαν το αίτημα τους στις 01/03/2016, με ιδιαίτερη έμφαση στους πόρους, στον εξοπλισμό και στις εγκαταστάσεις για τη μεσοπρόθεσμη στέγαση των εκτοπισμένων ανθρώπων. Στις 21 Μαρτίου 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε όλα τα κράτη μέλη να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Μέχρι στιγμής 17 κράτη μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία έχουν παράσχει βοήθεια στην Ελλάδα.

13 φορτηγά θα αναχωρήσουν από τη Σλοβενία ​​- Διοίκηση Πολιτικής Προστασίας και Αρωγής κατά τη διάρκεια της εβδομάδας