Ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης στην Ελλάδα για την επίθεση Ισραηλινών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο Birzeit

Δελτίο Τύπου του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία

13 Γενάρη του 2016

ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

”Το να είσαι κατακτητής δεν δίνει το δικαίωμα στο Ισραήλ να εισβάλλει στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Birzeit , να συλλαμβάνει Παλαιστίνιους φοιτητές και να καταστρέφει γραφεία και φοιτητικές εστίες εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας 11ης Ιανουαρίου, δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού κατοχής με 15 περίπου οχήματα εισέβαλαν στο αρχηγείο του Πανεπιστημίου Birzeit αφού πρώτα κατεδάφισαν τη δυτική πύλη του Πανεπιστημίου, μετατρέποντάς την σε ένα στρατιωτικό φυλάκιο.

Στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων Κατοχής εισέβαλαν στο γραφείο του Συμβουλίου των σπουδαστών , όπου κατάσχεσαν σημαίες , πανό, ηχεία , συσκευές ήχου και υπολογιστές που ανήκαν στους φοιτητές. Οι στρατιώτες κατέστρεψαν κάποια από τα περιεχόμενα και αρνήθηκαν την πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς φρουρούς.

Ο Πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία Μαρουάν Τουμπάσι δήλωσε: « Οι ενέργειες των Ισραηλινών Δυνάμεων κατοχής είναι μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της ιερότητας του αξιόπιστου και αναγνωρισμένου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος . Κάθε Παλαιστίνιος έχει το δικαίωμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και αυτές οι απάνθρωπες ενέργειες των Κατοχικών δυνάμεων δεν θα λυγίσουν τη βούληση των φοιτητών ούτε θα τους αποτρέψει από το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση » .

Αυτή η Ισραηλινή επιδρομή καθώς και οι προηγούμενες επιθέσεις όπως οι συνεχιζόμενες παρενοχλήσεις φοιτητών στο Παλαιστινιακό Μετσόβιο Πολυτεχνείο , στο Πανεπιστήμιο Al Quds και στο Αραβικό Αμερικανικό Πανεπιστήμιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, στοχεύουν στην υπονόμευση του εκπαιδευτικού συστήματος της Παλαιστίνης .

Ο Πρέσβης Τουμπάσι πρόσθεσε: «Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση, ως συμβαλλόμενο μέλος της Σύμβασης της Γενεύης, να πιέσει το Ισραήλ ώστε να τηρήσει το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην εκπαίδευση και να καλέσει τους ακαδημαϊκούς , τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελληνικής Δημοκρατίας να καταδικάσουν αυτές τις επιθέσεις βίας των Ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Κατεχόμενου Κράτους της Παλαιστίνης».

Ο Πρέσβης Τουμπάσι πρόσθεσε: «Ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Birzeit , Καθηγητής Abdul Latif Abu Hijleh αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι του στην Ελληνική Δημοκρατία, λόγω αυτής της επίθεσης στο Πανεπιστήμιο Birzeit .Σκοπός της επίσκεψής του ήταν να διερευνήσει δυνατότητες συνεργασίας καθώς και να υπογράψει μνημόνια συμφωνίας με διάφορα ελληνικά πανεπιστήμια ( το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το ΤΕΙ Αθηνών ) , ως μέρος της εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ της Παλαιστίνης και της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Πάνω από το ένα τρίτο του Παλαιστινιακού πληθυσμού είναι σπουδαστές σε σχολεία με πλήρες ωράριο ή φοιτητές σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα παρά τις συστηματικές επιθέσεις που δέχονται τα εκπαιδευτικά κέντρα από τις Ισραηλινές Δυνάμεις κατοχής για περισσότερα από 38 χρόνια. Το Παλαιστινιακό εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και η Ανώτατη Εκπαίδευση παραμένουν ανθεκτικά.

Το Πανεπιστήμιο Birzeit σφραγίστηκε από το Ισραηλινό στρατό με οδοφράγματα για σχεδόν 3 χρόνια μεταξύ 2001-2003. Ακόμα και σήμερα ο δρόμος για το Πανεπιστήμιο Birzeit εξακολουθεί να είναι « σημείο ελέγχου » καθώς οι φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που προσπαθούν να φτάσουν στο Πανεπιστήμιο εμποδίζονται, παρενοχλούνται ή δέχονται εκφοβισμούς από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής . Το Πανεπιστήμιο Birzeit έχει κλείσει από τις Ισραηλινές στρατιωτικές 15 φορές στην ιστορία του. Όλα τα Παλαιστινιακά Πανεπιστήμια και η πλειοψηφία των σχολείων , συμπεριλαμβανομένων και των παιδικών σταθμών, έκλεισαν με στρατιωτική διαταγή μεταξύ των ετών 1987-1992 , στερώντας από μια ολόκληρη γενιά το δικαίωμά στην εκπαίδευση.”