Η ρουμανική έκθεση φωτογραφίας ”Δίκαιοι μεταξύ των Εθνών” στην Αθήνα

Στα πλαίσια της Ρουμανικής Προεδρίας της Διεθνής Συμμαχίας για την Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), η Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα εγκαινίασε την Παρασκευή 6 Μαΐου, στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, την έκθεση με φωτογραφικό και ιστορικό υλικό Δίκαιοι μεταξύ των Εθνών. Στις 21 Μαΐου η έκθεση θα μεταφερθεί στην Λάρισα.

Η έκθεση παρουσιάζει την ιστορία των 9 από τους 105 ένδοξους Ρουμάνους που έθεσαν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να σώσουν Εβραίους από το Ολοκαύτωμα. Ως αναγνώριση για το κουράγιο τους, έχουν βραβευτεί με τον τίτλο Δίκαιος των Εθνών από το Ινστιτούτο Yad Vashem στο Ιεροσόλυμα, ως φόρο τιμής για την συμμέτοχη τους στην διάσωση των Εβραίων και των αξίων της δημοκρατίας σε δύσκολες στιγμές.

Στην ομιλία του, ο Πρέσβης της Ρουμανίας, ο κ. Lucian Fatu, εξήρε την τολμηρή δράση όλων των ανδρών και των γυναικών που απέδειξαν την ανθρωπιά τους και έκαναν τη διαφορά στα ταραγμένα χρόνια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, παρά τους κινδύνους που πρόεκυπταν από τις πράξεις τους. Η γενναία συμπεριφορά τους στην υποστήριξη της ρουμανικής εβραϊκής κοινότητας άφησε θετικά σημάδια σε μια σκοτεινή σελίδα της ιστορίας και πρέπει να μεταφέρεται ειδικά στις νέες γενιές, ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη τραγωδιών όπως το Ολοκαύτωμα. Τα εγκαίνια της έκθεσης αποτελεί φόρο τιμής και για την Ημέρα της Μνήμης των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και στις εβραϊκές κοινότητες όλου του κόσμου στις 4 και 5 Μαΐου 2016.Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν οι αρχηγοί των αποστολών και διπλωμάτες από τα κράτη μέλη του IHRA και των Παρατηρητών Χωρών, μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Συμμαχίας, εκπροσώπους της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα, επιζώντες του Ολοκαυτώματος, ακαδημαϊκοί και άλλοι. Η έκθεση «Δικαίων μεταξύ των Εθνών” θα είναι ανοιχτή για το κοινό στο Εβραϊκό Μουσείο στην οδό Βουλής, από 6 έως 19 Μαΐου. Στη Λάρισα, θα είναι ανοικτή για το κοινό στο Διαχρονικό Μουσείο, από 21 έως 29 Μαΐου.

Στις 8 Μαρτίου 2016 η Ρουμανία ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Για ένα ολόκληρο έτος, η ρουμανική Προεδρία θα διοργανώσει στη Ρουμανία και σε όλα τα κράτη μέλη IHRA, καθώς και στις Παρατηρητές Χώρες, μια σειρά εκδηλώσεων που θα αναδείξουν τις εθνικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην εκπαίδευση της νέας γενιάς για το Ολοκαύτωμα, την προώθηση της ποικιλομορφίας, του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας, της ανοχής, έτσι ώστε τέτοιες τραγωδίες να μην συμβούν ποτέ ξανά.

Η έκθεση Δίκαιοι μεταξύ των Λαών, διοργανώνεται από το Εθνικό Ινστιτούτο Elie Wiesel για τη Μελέτη του Ολοκαυτώματος στη Ρουμανία, με την υποστήριξη του Μουσείου του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ στο Ουάσιγκτον, και αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων της ρουμανικής Προεδρίας στο IHRA. Η έκθεση ξεκινά την παγκόσμια περιοδεία της από την Ελλάδα, και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί σε άλλα κράτη μέλη του IHRA και στις Χώρες Παρατηρητές.

Vernisaj 6 mai Atena_1 \Vernisaj 6 mai Atena_2 \Vernisaj 6 mai Atena_3

20160506_123142

20160506_123422