Επέκταση των αντιτρομοκρατικών νόμων, επιδιώκει η Αυστραλία για 14χρονους

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση πιέζει για τη θέσπιση νέων αντιτρομοκρατικών νόμων, οι οποίοι μπορούν να επιβάλουν μείωση της ηλικίας των εφήβων στα 14 έτη, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο να εκδίδονται περιοριστικές εντολές σε πιθανούς έφηβους εξτρεμιστές.


Στοχεύοντας στην ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον επόμενο μήνα θα θέσει υπό συζήτηση στο κοινοβούλιο τους νέους νόμους για τη μείωση της ηλικίας με τους οποίους προβλέπεται η έκδοση περιοριστικών διαταγών για υπόπτους τρομοκρατίας, περιορίζοντας έτσι τόσο τις κινήσεις τους, όσο και τις δραστηριότητές τους.

Νεαρός σκοτώνει αστυνομικό.

Η κίνηση αυτή γίνεται με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό στα προάστια του Σύδνεϋ, όταν ο δεκαπεντάχρονος Φαράν Τζαμπάρ σκότωσε έναν τοπικό αστυνομικό λογιστή τον Κέρτις Τσενγκ πυροβολώντας τον στο κεφάλι.
Υπέρ των αλλαγών ο γενικός εισαγγελέας Τζορτζ Μπράντις , εξετάζει θετικά τους προτεινόμενους νόμους, καθώς οι εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους καταφέρνουν και στρατολογούν νεαρά παιδιά στην Αυστραλία.


14 ετών δεν είναι τόσο νέος για αυτό.

14 ετών δεν είναι μία ηλικία τόσο νεαρή που να απαγορεύει την έκδοση περιοριστικής διαταγής

τόνισε ο κύριος Μπράντις, ενώ συνέχισε λέγοντας πως

υπό την προτεινόμενη νομοθεσία θα υπάρχουνε σαφείς διασφαλίσεις για τους εφήβους μεταξύ 14 και17 ετών. Υπάρχουν διαφορετικά μέτρα τα οποία θα περιορίζουν τη δυνατότητα της αστυνομίας να ανακρίνει ή να συναναστρέφεται με εφήβους με τρόπο που κρίνεται ακατάλληλος για την ηλικία των παιδιών αυτών.


Υπό τους νέους νόμους οι έφηβοι ηλικίας 14 ετών θα υποχρεούνται να φέρουν συσκευή εντοπισμού ή να παραμένουνε σε εγκλεισμό στο σπίτι μέχρι και 12 ώρες εάν κριθούν ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομακτική συνωμοσία.

Η ανακοίνωση έγινε μετά από την απαίτηση του Mike Baird προς τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ενισχύσει τους υπάρχοντες νόμους. Ο κύριος Baird απαίτησε επιπλέον την παράταση κράτησης υπόπτων τρομοκρατίας ώστε αυτοί να παραμένουν υπό κράτηση από τις 14 μέρες που ισχύει σήμερα, στις 28.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο είπε ότι

αλλαγές στους αντιτρομοκρατικούς νόμους και τις διαταγές δεν αποτελούν μια άμεση ανταπόκριση στα περιστατικά πυροβολισμών λίγο πιο έξω από το Σύδνεϋ. Μία αλλαγή νόμου τόνισε είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό και αποτελεί μία απάντηση στη δολοφονία του Τσενγκ έξω από το αστυνομικό τμήμα.

Υπό τους παρόντες νόμους μια περιοριστική εντολή μπορεί να εκδοθεί για κάποιον ηλικίας 18 ετών για περίοδο όχι μεγαλύτερη των τριών μηνών.