Masuo_Nishibayashi

Αποκλειστική εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Πρέσβη της Ιαπωνίας, κο Μασούο Νισιμπαγιάσι [VIDEO]

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο thediplomat.gr ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Masuo Nishibayashi, μίλησε σε βάθος για τις σχέσεις των δυο χωρών στον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

Ο κύριος Nishibayashi αναφέρθηκε στην μεταφορά υψηλής τεχνογνωσίας αλλά και στις παρούσες επενδύσεις Ιαπωνικών εταιρειών στην Ελλάδα. Μέθοδοι και τακτικές για την καταπολέμηση της ύφεσης συζητήθηκαν, ενώ δόθηκε έμφαση σε αποτελεσματικές τακτικές καλής πρακτικής.

Ωστόσο ο κύριος πρέσβης, εξέφρασε την απορία του σχετικά με την έλλειψη σαφούς σχεδίου για την ανάπτυξη και προώθηση του τουρισμού, εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Παράλληλα μίλησε με ενθουσιασμό για τις στενές σχέσεις Ελλήνων εφοπλιστών και του ιαπωνικού ναυπηγικού τομέα.

Επενδύσεις
”Οι επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας αναπτύσσονται εδώ και πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς τελευταία, λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οικονομικές μας σχέσεις είναι στάσιμες.”

Ο Πρέσβης ανέφερε ότι οι ιαπωνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (όπως η Nintendo, η Japan Tobacco International, η Hitachi) δεν στελεχώνονται από Ιάπωνες αλλά από Έλληνες και έτσι συμβάλλουν στην απασχόληση του ελληνικού εργατικού δυναμικού.

‘’Η επένδυση από ιαπωνικής πλευράς ήταν πολύ επιτυχής. Προκειμένου όμως να έρθουν μελλοντικά, επενδύσεις από την Ιαπωνία, νομίζω ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για να προσελκύσει τις ιαπωνικές εταιρείες και να δημιουργήσει το κλίμα που θα επιτρέψει στις ιαπωνικές εταιρείες να λειτουργούν ομαλά. Για παράδειγμα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της, ώστε να καταργήσουν τον έλεγχο κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν. Επίσης, αναμένουμε και ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καθιερώσει σαφή και ισχυρή βιομηχανική πολιτική”, ανέφερε ο κ. Masuo Nishibayashi.

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα
”Ιαπωνική εταιρία έχει αναλάβει τη δημιουργία μια νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Πτολεμαΐδα δίπλα στην Κοζάνη. Η Ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικών HITACHI που συμμετείχε σε αυτό το έργο θα χρησιμοποιήσει λιγνίτη ο οποίος εισάγεται από τις χώρες των Βαλκανίων. Αυτός ο μεγάλος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2019-2020”, ανακοίνωσε ο Πρέσβης.

Τουρισμός
” Η Ελλάδα ήταν ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τον ιαπωνικό λαό μέχρι πρόσφατα. Πριν από περίπου 10 με 20 χρόνια, έρχονταν εδώ περισσότεροι από 100.000 πιθανώς 130.000 τουρίστες από την Ιαπωνία, αλλά τώρα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σε 10.000. Πριν από την οικονομική κρίση είχαμε 60.000 ή 70.000 Ιάπωνες τουρίστες εδώ στην Ελλάδα, αλλά μετά την οικονομική κρίση, ο αριθμός μειώθηκε σε 10.000. ” υπογράμμισε ο κ. Nishibayashi.

Όπως εξήγησε ο Πρέσβης, η πτώση του αριθμού των Ιαπώνων τουριστών οφείλεται στην κακή εικόνα της Ελλάδας που παρουσιάζεται, δυστυχώς, μέσα από τα μέσα ενημέρωσης και τις περίφημες ”μάχες στην πλατεία Συντάγματος ”.

”Είναι ένα είδος κακής φήμης. Πρέπει να διορθώσουμε αυτή τη φήμη και να δώσουμε μια καλή εικόνα της χώρας. Εγώ, προσωπικά, απολαμβάνω πραγματικά να επισκέπτομαι διάφορα από τα πολύ όμορφα μέρη της χώρας”, συνέχισε ο Πρέσβης.

‘’Αυτή η κακή εικόνα σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό των γειτόνων όπως η Τουρκία, η Κροατία και ορισμένες χώρες της Βαλκανικής που προσελκύουν πλέον όλο και περισσότερο Ιάπωνες τουρίστες, είναι οι κύριοι λόγοι της μείωσης του αριθμού των Ιαπώνων τουριστών.

”Πριν από 20 χρόνια αυτές οι χώρες είχαν πολύ λίγους τουρίστες, αλλά τώρα, δυστυχώς, η Ελλάδα έχασε την ανταγωνιστική δύναμη έναντι των χωρών αυτών”, δήλωσε ο Πρέσβης της Ιαπωνίας.

Ο κ. Nishibayashi ανέφερε βέβαια ότι πέρυσι είχαμε μια μικρή αύξηση των Ιαπώνων τουριστών. ” Νομίζω ότι ο αριθμός αυτός έφτασε σχεδόν τις 20.000, αλλά δεν ξέρω φέτος τον αντίστοιχο αριθμό ”.

Όπως εξήγησε ο Πρέσβης η αύξηση του αριθμού των Ιαπώνων τουριστών οφείλεται στην κα Όλγα Κεφαλογιάννη – που διατελούσε Υπουργός Τουρισμού – και η οποία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ιαπωνία πριν από τρία περίπου χρόνια προώθησε σημαντικά τον ελληνικό τουρισμό.

”Δυστυχώς, το ελληνικό Γραφείο Τουρισμού στο Τόκιο έκλεισε πριν μερικά χρόνια, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και έτσι η προώθηση της χώρας δεν είναι αρκετά μεγάλη”, επεσήμανε ο Πρέσβης.

”Δεν υπάρχει ακόμα κανένα συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση Τσίπρα για τον τουρισμό, αλλά εγώ προσπάθησα να κάνω το καλύτερο για την προώθηση του τουρισμού” , ήταν τα ακριβή λόγια του Πρέσβη, όταν ρωτήθηκε από το theDiplomat.gr ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για τον τουρισμό.

Μια απευθείας πτήση μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας θα έφερνε πολύ περισσότερους Ιάπωνες τουρίστες στη χώρα, όπως προέβλεψε ο κ. Nishibayashi.

”Κοστίζει πολύ να έρθει κάποιος από την Ιαπωνία στην Ελλάδα. Στην περίπτωση της Τουρκίας, έχουμε κάποιες απευθείας πτήσεις ανάμεσα στην Ιαπωνία και στην Κωνσταντινούπολη. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση της Ελλάδα, -δεν ξέρω γιατί- αλλά είναι πάρα πολύ ακριβό να έρθει κανείς εδώ ”, είπε ο Ιάπωνας Πρέσβης.

Ιαπωνική οικονομία
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας εξήγησε πως η ιαπωνική οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα. ” Ο κ. Abe, ο σημερινός πρωθυπουργός ανέλαβε μόλις πριν από τρία χρόνια. Ξεκίνησε με τρεις μεγάλες πολιτικές για την τόνωση της οικονομίας: επιθετική νομισματική πολιτική, ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική και στρατηγική για ανάπτυξη.

Έλληνες στην Ιαπωνία

”Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στην Ιαπωνία έχουν μια πολύ ευτυχισμένη ζωή εκεί. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κάλεσε μάλιστα αρκετούς Έλληνες φοιτητές μέσω των προγραμμάτων υποτροφιών που παρέχονται από το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας ”, σημείωσε ο κ. Nishibayashi.
Ιάπωνες στην Ελλάδα
”Ο αριθμός των Ιαπώνων πολιτών στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλος – περίπου 700 Ιάπωνες πολίτες διαμένουν εδώ. Οι περισσότερες είναι γυναίκες που έχουν παντρευτεί Έλληνες άντρες και τα παιδιά τους πηγαίνουν είτε σε ελληνικό σχολείο είτε στα διεθνή σχολεία. Το Ιαπωνικό σχολείο, δυστυχώς, έκλεισε πριν από περίπου 10 χρόνια. Μια συγγενής μου παντρεύτηκε έναν Έλληνα και τώρα ζουν στη Νίσυρο. Έχουν μια καλή ζωή και ασχολούνται με τον τουρισμό.

Δωρεές από την Ιαπωνία
” Έχουμε συμβάλει σε ένα μεγάλο σχέδιο για την ανοικοδόμηση ενός μοναστηριού στη Σαλαμίνα. Αυτό το έργο έχει πραγματοποιηθεί με οικονομική στήριξη από την ιαπωνική κυβέρνηση και τον ιαπωνικό ιδιωτικό τομέα. Δίνω μεγάλη σημασία στα προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης. Από την περασμένη εβδομάδα στο Τόκιο, υπάρχει μια μεγάλη έκθεση -η Χρυσή Λεγεώνα- στην οποία το ήμισυ των αντικειμένων που εκτίθενται προέρχεται από διάφορα ελληνικά μουσεία.

Ναυτιλία
”Ο τομέας της ναυτιλίας είναι ο μόνος που δεν πλήττεται από την κρίση. Τα ιαπωνικά πλοία χάρη στα υψηλής τεχνολογίας συστήματα τους έχουν γίνει ανταγωνιστικά απέναντι στα κορεάτικα. ” όπως ανέφερε ο Πρέσβης.

Ελληνο – Ιαπωνικός Σύνδεσμος
” Ο Ελληνο – Ιαπωνικός Σύνδεσμος στην Ελλάδα θα γιορτάσει την 60η επέτειό του φέτος. Γι ‘αυτό και προγραμματίζουμε τη διεξαγωγή περισσότερων πολιτιστικών προγραμμάτων για να γιορτάσουμε αυτή την επέτειο. Τον Μάιο του 2016 πρόκειται να καλέσουμε ένα πολύ γνωστό δημοφιλή Ιάπωνα βιολιστή σαν δώρο για την επέτειο”, ανακοίνωσε ο κ. Nishibayashi.