Στο κενό οι υποσχέσεις για μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων- Μέχρι σήμερα ΜΟΝΟ 147 έχουν μετεγκατασταθεί!

Σε αναθεώρηση της πολιτικής της προχώρησε η ΕΕ, σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αφού καθημερινά συνεχίζουν να εισέρχονται στην Ελλάδα περισσότεροι από 6000 πρόσφυγες.
Κλειδί στην υπόθεση αυτή φαίνεται πως είναι η Τουρκία , προκειμένου να περιοριστεί η ροή προσφύγων προς την Ευρώπη.

Το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε την συγκέντρωση προσφύγων αρχικά στην Ιταλία και την Ελλάδα, και την εν συνεχεία μετεγκατάστασή τους σε χώρες της ΕΕ, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα μόνο 147 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί.

refugee_baby

flickr photo by FreedomHouse http://flickr.com/photos/syriafreedom/6819649614 shared under a Creative Commons (BY) license

Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, με την Γερμανία να συγκρούεται με τις Ανατολικές χώρες της ΕΕ, αφού πρώτη εκείνη υποστήριξε την εφαρμογή του, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ.

Επιπλέον, η άρνηση των προσφύγων να μετεγκατασταθούν δημιουργεί πονοκεφάλους.

“Το προηγούμενο διάστημα περίπου 180.000 πρόσφυγες συνέρευσαν στην Σλοβενία, ως αποτέλεσμα του φράχτη που όρθωσε η Ουγγαρία στα δικά της σύνορα.”

Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση του εσωτερικού του κόμματός της, τώρα πλέον φαίνεται να ελπίζει σε λύση, βασιζόμενη σε συμφωνία με την Τουρκία, καθώς και παροχή χρηματικής βοήθειας ύψους 3 δις δολαρίων.

Ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν εξαιτίας του επερχόμενου χειμώνα, όπως αναγνώρισε ο Jean Asselborn, υπουργός μετανάστευσης του Λουξεμβούργου.

Στο μεταξύ οι φράχτες στα σύνορα των χωρών μελών της ΕΕ πληθαίνουν. Χτες Σλοβένοι στρατιώτες όρθωσαν φράχτη κοντά στο χωριό Veliki Obrez, στα σύνορα με την Κροατία, προκειμένου να ανακόψουν τις ροές προσφύγων.

Το προηγούμενο διάστημα περίπου 180.000 πρόσφυγες συνέρευσαν στην Σλοβενία, ως αποτέλεσμα του φράχτη που όρθωσε η Ουγγαρία στα δικά της σύνορα. Η Αυστρία με την σειρά της, δήλωσε πως θα στήσει οδοφράγματα στα σύνορα με την Ουγγαρία και την Σλοβενία, για να απωθήσει τους πρόσφυγες.

Η λύση που προτείνεται για περεταίρω φράχτες στα σύνορα της Τουρκίας, φαίνεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού ήδη η χώρα «φιλοξενεί» 2,5 εκ. πρόσφυγες από την Συρία , ενώ παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος, 75 εκ. Τούρκοι να επιθυμούν την εγκατάστασή τους στην Γερμανία.