Έκθεση για τη ”Διαφορετικότητα και το Ρατσισμό” με χορηγία των EEA Grants

Εκατόν δεκατέσσερα έργα ζωγραφικής και δημιουργίες παιδιών ηλικίας 3 έως 14 ετών εκτίθενται στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα. Ο Πρέσβης της Νορβηγίας, κ.  Gjelstad μεταξύ πολλών άλλων, συμμετείχε στην έναρξη της έκθεσης. Η έκθεση είναι μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από τα EEA Grants και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να αναπτύξει την κριτική σκέψη των επισκεπτών του μουσείου σχετικά με το θέμα του ρατσισμού.

Τα παιδιά δεν είναι ρατσιστές – έχουν μια αίσθηση περί δικαίου. Διαμαρτύρονται δυνατά όταν τα ίδια ή κάποιος άλλος αντιμετωπίζονται άσχημα. Αυτή η αίσθηση της δικαιοσύνης εκφράζεται μέσα από την τέχνη και είναι μια επένδυση για τη μελλοντική γενιά.

Οι ιδρυτές του Διεθνούς Μουσείου Παιδικής Τέχνης στο Όσλο, Rafael και Alla Goldin, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη εμφύτευση της ιδέας για τη δημιουργία του μουσείου στην Αθήνα.

Η έκθεση είναι ένα μέρος του έργου που ονομάζεται «Διαφορετικότητα και ρατσισμός» που χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και  τη Νορβηγία μέσα από τα EEA Grants ως μέρος του προγράμματος “Είμαστε όλοι πολίτες” που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Μέχρι το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς, 3500 παιδιά στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο θα έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα που εκτελούνται από το Μουσείο Παιδικής Τέχνης.

Η Πρεσβεία της Νορβηγίας στέκεται διαχρονικά αρωγός σε εκδηλώσεις για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ελλάδα. Αξίζει να θυμίσουμε την ενεργό συμμετοχή της Πρεσβείας της Νορβηγίας μέσω των χορηγιών EEA Grants στην προώθηση του Xenophobil.

Η εκστρατεία Xenophobil και το Ινστιτούτο «Νέοι Ηγέτες – H Εξέλιξη»

Tο Ινστιτούτο «Νέοι Ηγέτες – H Εξέλιξη» και η Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Ελλάδα πραγματοποίησαν εκδήλωση κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με τίτλο «Τώρα η διαφορετικότητα έχει πιο γλυκιά γεύση…», στις 6 Ιουνίου 2015 στην Πλατεία Μοναστηρακίου, στην Αθήνα.

Βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η προάσπιση του δικαιώματος της διαφορετικότητας και της αξίας της ειρηνικής συνύπαρξης. Η προσπάθεια αυτή, επισφραγίζεται με την προώθηση στο κοινό του Xenophobil, ενός «φαρμάκου» που ανακουφίζει από τα συμπτώματα της ξενοφοβίας και θεραπεύει τους ασθενείς με μια σατιρική συνταγή που δίνει χαμόγελο διαβάζοντας το φύλλο οδηγιών και μασώντας μια γλυκιά τσίχλα.

Στην πρώτη δημόσια καμπάνια συμμετείχαν πάνω από 25 εθελοντές από το Ινστιτούτο και τη Νορβηγική πρεσβεία και μοιράστηκαν 2500 πακέτα!

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και με την ενεργό συμμετοχή του ο Πρέσβης της Νορβηγίας, κ. Sjur Larsen, μιας και η Πρεσβεία της Νορβηγίας της Ελλάδας στέκεται κεντρικός αρωγός στην εκστρατεία του Ινστιτούτου κατά της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

11377325_875130705893078_2455225894435351568_n