5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, οι Πρεσβείες των Αφρικανικών χωρών και τα Επίτιμα Προξενεία που είναι διαπιστευμένα στην Ελληνική Δημοκρατία, διοργανώνουν την 5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2016. Όλες οι προβολές του αφιερώματος θα γίνουν με ελεύθερη είσοδο.

Στη διάρκεια της 5ης Εβδομάδας Αφρικανικού Κινηματογράφου θα προβληθούν συνολικά δεκατέσσερις ταινίες μυθοπλασίας και ένα ντοκιμαντέρ , από δέκα αφρικανικές χώρες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο κοινό να εξοικειωθεί με τις πολιτιστικές εμπειρίες της κάθε χώρας. Σκοπός είναι οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα την Αφρική του σήμερα, να την αναγνωρίσουν γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που μπορεί να προσφέρει, μια ήπειρος με έντονες πολιτιστικές ιδιαιτερότητες, η οποία από τον Βορρά μέχρι το Νότο πασχίζει να κατακτήσει την πρόοδο και την εξέλιξη. Μέσα από αυτό το πλούσιο οπτικοακουστικό ταξίδι στην αφρικανική ήπειρο, όπου τονίζεται τόσο η διαφορετικότητα όσο και η συλλογικότητα, η εκδήλωση στοχεύει στην οικοδόμηση μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις χώρες που συμμετέχουν από την Αφρική, και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς τους, και ελπίζει να δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες στον οπτικοακουστικό τομέα.

Η ταινία έναρξης του αφιερώματος, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου, θα είναι το Πεπρωμένο/Destiny (1997, 135΄) ενός από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του Αιγυπτιακού κινηματογράφου Γιουσέφ Σανίν/ YoussefChanine. Η ταινία που έχει ως θέμα τη ζωή του φιλοσόφου Αβερρόη που έζησε στον 12ο αιώνα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κανών το 1997 και έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία. Η είσοδος στην έναρξη του αφιερώματος γίνεται μόνο με προσκλήσεις. Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου ο σκηνοθέτης Ζερεσενάι Μπερχάνε Μεχαρί/ Zeresenay Berhane Mehari θα παρουσιάσει στο κοινό της Αθήνας την ταινία από τηνΑιθιοπία/ Difret (2014, 99’), με θέμα την πραγματική ιστορία ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού που κατηγορήθηκε για φόνο επειδή σκότωσε τον απαγωγέα της. Παραγωγός της ταινίας που βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Sundance και Βερολίνου είναι η Angelina Jolie. Ακόμα, από την Αγκόλα αναμένεται να έρθει στην Αθήνα ο σκηνοθέτης Μανουέλ Ναρσίσο «Τοντόν»/Manuel Narciso “Tonton” για να παρουσιάσει το ντοκιμαντέρ Παιδιά που κατηγορήθηκαν για μαγεία / Children Αccused of Witchcraft (2015, 63’).

Οι ταινίες της θεματικής ενότητας 5η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου και οι ώρες προβολής τους είναι:

O Emigrante (The Emigrant)

Ο μετανάστης

Αγκόλα, 2010, 80′
Σκηνοθεσία: Henrique Narciso ‘Dito’

Η ιστορία δύο φτωχών νεαρών που επιβιώνουν στους δρόμους της Λουάντα: όταν ο ένας από αυτούς κερδίζει το λαχείο αποφασίζει να εκπληρώσει ένα παιδικό του όνειρο, να γνωρίσει την Ευρώπη, η πραγματικότητα θα τον απογοητεύσει.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 17.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Rastos De Sangue (Blood Trails)

Μονοπάτια αίματος

Αγκόλα, 2013, 90′
Σκηνοθεσία: Mawete Paciência

Βασισμένη σε αληθινές ιστορίες παιδιών που έπεσαν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων και σεξουαλικής κακοποίησης

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 22.15 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Crianças acusadas de feitiçaria (Children Αccused of Witchcraft)

Παιδιά που κατηγορήθηκαν για μάγια

Αγκόλα, 2015, 63′
Σκηνοθεσία: Manuel Narciso “Tonton”

Ντοκιμαντέρ που προβάλει μαρτυρίες και καταστάσεις κοινωνικής αδικίας εις βάρος παιδιών που έχουν κατηγορηθεί για μαύρη μαγεία από τις οικογένειές τους.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Al Massir (Destiny)

Πεπρωμένο

Αίγυπτος, 1997, 135′
Σκηνοθεσία: Youssef Chahine

Η ζωή του φιλοσόφου Αβερόη, του σημαντικότερου σχολιαστή του Αριστοτέλη, που έζησε στην Ανδαλουσία και θεωρούσε ότι το Κοράνι είναι ανοιχτό σε ερμηνείες.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 20.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Είσοδος μόνον με προσκλήσεις) και Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

Difret
Αιθιοπία, 2014, 99′
Σκηνοθεσία: Zeresenay Berhane Mehari

Η πραγματική ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού που πέφτει θύμα απαγωγής και σκοτώνει τον άνδρα που προοριζόταν να γίνει σύζυγος της. Στο χωριό της, η πρακτική της απαγωγής με σκοπό το γάμο είναι συνηθισμένη και μια από τις παλαιότερες παραδόσεις της Αιθιοπίας. Μια χειραφετημένη νεαρή δικηγόρος θα προσπαθήσει να την υπερασπιστεί, μπαίνοντας σε μια διαμάχη ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και την τήρηση του εθιμικού δικαίου, διακινδυνεύοντας το δικηγορικό της γραφείο που προσφέρει αφιλοκερδώς νομική βοήθεια σε γυναίκες, για να σώσει τη ζωή της.

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου στις 19.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος – Μετά την προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον σκηνοθέτη, την Πέπη Ρηγοπούλου, καθηγήτρια Αισθητικής, Επικοινωνίας, Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγγραφέα και τη Νένα Βενετσάνου, συνθέτρια-τραγουδίστρια. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος του 105,5 Στο Κόκκινο, Φωτεινή Λαμπρίδη.


Villa Matata
Δημοκρατία του Κονγκό, 2015, 99′
Σκηνοθεσία: Ronnie Kabuika

Ο Μοχάμεντ, ο Τότο και ο Αλί είναι τρία ξαδέλφια που κατοικούν στη βίλα των τσιγκούνηδων θείων τους επινοώντας διάφορους τρόπους να τους αποσπάσουν χρήματα. O Τότο σκαρφίζεται την ιδέα να σκηνοθετήσουν έναν ψεύτικο θάνατο με σκοπό να κλέψουν τα λεφτά της κηδείας…

Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 19.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Fundi-Mentals

Μαστροχαλαστές

Κένυα, 2015, 87′
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κωνσταντάρας

Οι περιπέτειες δύο τεχνιτών που θέλουν να πιστεύουν πως είναι οι καλύτεροι μάστορες στο Κίνου, ένα προάστιο του Ναϊρόμπι. Η φαντασίωσή τους, όμως, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, όταν εμφανίζεται μία νέα πολυεθνική τεχνική εταιρεία στην περιοχή. Για να μη χάσουν τη δουλειά τους, επινοούν ένα νέο τύπο «υπηρεσίας εξπρές», γεγονός που έχει ξεκαρδιστικές συνέπειες.

 Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 22.00 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Veve
Κένυα, 2014, 94′
Σκηνοθεσία: Simon Mukali

Οι ιστορίες των χαρακτήρων που περιστρέφονται γύρω από μια ακμάζουσα επιχείρηση παραγωγής veve, που σημαίνει σε γλώσσα αργκό, έναν μικρό θάμνο που παράγει μια ναρκωτική ουσία.

Τετάρτη 2 Μαρτίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Rock the Casbah
Μαρόκο, 2013, 100′
Σκηνοθεσία: Laïla Marrakchi

Μια ιστορία που διαδραματίζεται στην Ταγγέρη, όταν μια οικογένεια συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια τριών ημερών στο πατρικό σπίτι μετά το θάνατο του πατέρα, για να ξαναζήσει τις αναμνήσεις και να μοιραστεί την απώλειά του, σύμφωνα με την παράδοση.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 19.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Zaynab, the rose of Aghmat

Ζαινάμπ, το ρόδο του Αγκμάτ

Μαρόκο, 2014, 89′
Σκηνοθεσία: Farida Bourquia

Η ζωή της θρυλικής Zaynab Ennafzaouia, τέταρτης συζύγου του Εμίρη Almoravid, κατά τη βασιλεία του οποίου το Μαρόκο εξελίσσεται σε αυτοκρατορία.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στις 18.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


A place in the stars

Μια θέση στα αστέρια

Νιγηρία, 2014, 108′
Σκηνοθεσία: Dora Akunyili

Ένα καθηλωτικό αστυνομικό θρίλερ εμπνευσμένο από την πραγματική ιστορία της Dora Akunyili, διευθύντριας της Υπηρεσίας Έλεγχου Φαρμάκων και Τροφίμων της Νιγηρίας. Η ταινία εκτυλίσσεται στο Λάγος το 2006 και αφηγείται την ιστορία του Κιμ Ντακίμ (Gideon Okeke), ενός νεαρού δικηγόρου που έχει στα χέρια του πληροφορίες για την κυκλοφορία παραποιημένων φαρμάκων.

Τρίτη 1 Μαρτίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Yesterday
Νότιος Αφρική, 2004, 96′
Σκηνοθεσία: Darrell Roodt

Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα χωριό των Ζουλού, όπου η ηρωίδα Yesterday, μια νεαρή μητέρα, μαθαίνει ότι είναι φορέας του ιού HIV και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ασθένειάς της.

Τρίτη 1 Μαρτίου στις 19.45 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Bang Bang Club

Η Λέσχη Bang Bang

Νότιος Αφρική, 2010, 106′
Σκηνοθεσία: Steven Silver

Ένα βιογραφικό δράμα που αφηγείται την αξιοθαύμαστη και μερικές φορές οδυνηρή πραγματική ιστορία τεσσάρων φωτογράφων που όχι μόνο συνδέονται με φιλία, αλλά που έζησαν μαζί ακραίες καταστάσεις όταν προσπάθησαν να συλλάβουν με το φακό τους εικόνες από τη Νότια Αφρική λίγες ημέρες πριν από την πτώση του απαρτχάιντ.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


Barakat Al-Sheikh (Sheikh’s blessing)

Η ευλογία του Σεΐκ

Σουδάν, 1998, 113′
Σκηνοθεσία: Gadalla Gubara

Η ταινία καταγγέλλει τα φαινόμενα του τσαρλατανισμού και των πρακτικών μαγείας που επιβιώνουν σε ορισμένες Σουδανέζικες κοινότητες και που οφείλονται τόσο στη θρησκευτική άγνοια όσο και στην ευπιστία. Αν και πολλές φορές αντίστοιχα περιστατικά γίνονται αντικείμενο σάτιρας και διακωμώδησης, η ταινία αυτή υπογραμμίζει τις τραγικές συνέπειες του φαινομένου με στόχο την προειδοποίηση και πληροφόρηση των θεατών.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 17.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος


El Ziara (Black Moon)

Μαύρο φεγγάρι

Τυνησία, 2014, 106′
Σκηνοθεσία: Nawfel Saheb-Ettaba

Το φιλμ έχει ήρωα έναν μοναχικό οδηγό ταξί, τον Γιουσέφ. Η ανακάλυψη ενός παλαιού σπιτιού στη Μεδίνα και η τυχαία συνάντηση με μια μυστηριώδη γυναίκα ανοίγει μια ρωγμή στο ξεχασμένο παρελθόν του και αναστατώνει τη ζωή του. Ο ήρωας ξεκινάει την αναζήτηση για να ανακαλύψει μια αναπάντεχη σχέση ανάμεσα στη γυναίκα και στο στοιχειωμένο σπίτι με το δράμα της παιδικής του ηλικίας…

 Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου στις 21.30 στην Αίθουσα Α της Ταινιοθήκης της Ελλάδος