17 δισ. περίπου πρόκειται να κοστίσει το προσφυγικό στα γερμανικά κρατίδια

Τα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας πρόκειται να διαθέσουν γύρω στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ για τους πρόσφυγες το 2016, βάσει μιας έρευνας που έγινε μεταξύ των υπουργείων οικονομικών των κρατιδίων και δημοσίευσε η εφημερίδα Die Welt.

Το ποσό, ψηλότερο από τα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ που σκόπευε να μοιράσει η κεντρική κυβέρνηση στο υπουργείο Παιδείας και Έρευνας το 2015, δείχνει το μέγεθος του βάρους που έχουν δημιουργήσει οι προσφυγικές ροές σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Γερμανία αποτελεί προσφιλή προορισμό για πολλούς από τους εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους τους πολέμους και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, εν μέρει λόγω των γενναιόδωρων παροχών που προσφέρει.

Τα γερμανικά κρατίδια έχουν επανειλημμένως παραπονεθεί ότι παλεύουν να αντεπεξέλθουν, ενώ η πολιτική ανοιχτής υποδοχής της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχει δημιουργήσει τριβές μέσα στη συντηρητική της παράταξη.

Η Die Welt είπε ότι με εξαίρεση τη μικρή πόλη-κρατίδιο της Βρέμης, η οποία δεν έδωσε στοιχεία, τα τωρινά σχέδια φαίνεται να φέρνουν τις συνολικές δαπάνες για όλα τα υπόλοιπα κρατίδια σε 16,5 δις ευρώ.

Η εφημερίδα είπε επίσης ότι οι πραγματικές δαπάνες θα είναι μάλλον ακόμα μεγαλύτερες, γιατί οι τοπικοί υπουργοί οικονομικών είχαν βασίσει τους προϋπολογισμούς των σε εκτιμήσεις από το ομοσπονδιακό κράτος ότι στη Γερμανία θα έρχονταν 800.000 πρόσφυγες το 2015. Στην πραγματικότητα, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, οι αιτούντες άσυλο στη χώρα είχαν φτάσει τους 965.000.