Ελληνοτουρκικό Επιμελητήριο: Σε κρίση οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις- Εκκληση να σταματήσουν οι εντάσεις

Κραυγή απόγνωσης για τις ελληνουτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα διέρχονται από μεγάλη κρίση εκφράζει το Ελληνο-τουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Ελληνα πιλότου.

Το επιμελητήριο κάνει έκκληση προς την ηγεσία της Τουρκίας να σταματήσει να προκαλεί την Ελλάδα αλλά και τη ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη διγλωσσία των στελεχών της, που προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο επιχειρηματικό κλίμα και  να προστατέψει την οικονομία από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ανησυχίας με ορθή ενημέρωση για τα γεγονότα.

Επιπλέον το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό Επιμελητήριο κάνει λόγο για ηθικούς αυτουργούς για την απώλεια του Ελληνα σμηναγού επισημαίνοντας τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας που δημιουργούν ένταση σε όλους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του επιμελητηρίου αναφέρει:

Οι ελληνοτουρκικές επιχειρηματικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα διέρχονται από μεγάλη κρίση.

Πρόσφατο περιστατικό το θάνατο του Έλληνα αξιωματικού Γιώργου Μπαλταδώρου. Οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας, κυρίως το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργήσει ένταση σε όλους μας και κυρίως σε αυτούς τους ανθρώπους που ζουν καθημερινά με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Οι ηθικοί αυτουργοί έχουν ονοματεπώνυμο και την πλήρη ευθύνη για την απώλεια του Έλληνα σμηναγού.

Το επιμελητήριο με συνεχείς αγώνες το τελευταία 20 χρόνια κατόρθωσε να δημιουργήσει επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών, ξεκινώντας από μηδενική βάση.

Οι ελληνικές και τουρκικές επενδύσεις έχουν ξεπεράσει τα 7 δις ευρώ ενώ το συνολικό εμπόριο τα 4 δις ευρώ. Δυστυχώς το επιχειρηματικό κλίμα έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τη διγλωσσία των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει την οικονομία από τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις ανησυχίας με ορθή ενημέρωση για τα γεγονότα.

Η πολιτικο-στρατιωτική  διπλωματία θα πρέπει να συμβαδίζει παράλληλα με την οικονομική διπλωματία που χαράσσεται από τη χώρα. Τούτο απαιτεί συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης και των φορέων που εκπροσωπούν την επιχειρηματική κοινότητα.

Παράκληση του επιμελητηρίου προς την ηγεσία της Τουρκίας, τώρα που βρισκόμαστε σε μεγάλη ένταση να σταματήσει να προκαλεί την Ελλάδα.

Εύχομαι έστω και την τελευταία στιγμή μετά από ένα θάνατο οι πολιτικές ηγεσίες και των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ευθύνη απέναντι στους λαούς τους δίνοντας τέλος στην κρίση η οποία μόνο καταστροφές προκαλεί στην ευημερία των δύο λαών.

Πηγή: | iefimerida.gr