Δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη

Ν. Κοτζιάς: Τα εσωτερικά της Κύπρου δεν αφορούν εμάς. Θέλω να πω τα εξής: Στο διήμερο αυτής της επίσκεψης, που θα συνεχιστεί αύριο με την παρουσία μας στην παρέλαση, έχουμε οικοδομήσει μια πιο ουσιαστική, πιο λεπτομερή και πιο ειδικευμένη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι ένα μεγάλο βήμα, πρακτικό, στη συνεργασία ανάμεσα στα δυο κράτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η εικόνα που αποκομίζετε από την εικόνα των διαπραγματεύσεων;

Ν. Κοτζιάς: Κατ’ αρχάς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη θέληση, τη δυνατότητα και την ικανότητα να παλέψει για την προώθηση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού και έχει την πλήρη υποστήριξη μας. Σε ό,τι αφορά το διεθνή παράγοντα, κάποιοι υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία, ορισμένοι βιάζονται παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και μερικοί απλώς παρακολουθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ έχετε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι θεμελιώδες ζήτημα η κατάργηση των εγγυήσεων. Εκτιμάτε ότι ο διεθνής παράγοντας είναι σε θέση να πείσει την Τουρκία να αλλάξει τη στάση της;

Ν. Κοτζιάς: Όταν πριν μερικούς μήνες έθεσα, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, το ζήτημα των εγγυήσεων και επανέφερα το Κυπριακό στο θεμέλιό του, που είναι η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο, πολλοί με κοίταξαν παράξενα. Σήμερα θεωρείται ως ένα ζήτημα που πράγματι πρέπει να συζητηθεί, πάρα πολλές διεθνείς δυνάμεις έχουν αποδεχθεί την άποψη που έχουμε και εμείς και, βέβαια, πριν από όλους η Κυπριακή Δημοκρατία. Νομίζω ότι αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Τουρκία.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, λένε πολλοί ότι η Ελλάδα υποστηρίζει θέσεις αρχών στο Κυπριακό, αλλά είναι σε πολύ δυσμενή θέση και η ίδια και με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και ουσιαστικά δεν μπορεί να υποστηρίξει εμπράκτως κάτι τέτοιο.

Ν. Κοτζιάς: Όχι. Έχω επαναλάβει πολλαπλώς ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, ότι η οικονομική μας αδυναμία δεν μειώνει καθόλου την γεωστρατηγική μας σημασία και τη δυνατότητα και ικανότητα να ασκούμε εξωτερική πολιτική.

Προσπαθούμε να έχουμε ψηλά το επίπεδο της εξωτερικής μας πολιτικής και να επηρεάζουμε το αδύνατο σημείο μας που είναι τα οικονομικά και όχι το αντίστροφο, που θα θέλανε ορισμένοι τρίτοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ από τυχόν συνομιλίες σας με Τούρκους αξιωματούχους, έχετε κάποια ένδειξη για την στάση τους στο θέμα των εγγυήσεων;

Ν. Κοτζιάς: Έχω την αίσθηση ότι η Τουρκία λαμβάνει υπόψη της το διεθνές περιβάλλον όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, που έχει αλλάξει από τότε που το διατύπωσα για πρώτη φορά.