Ακιντζί: ”Εάν δεν ακολουθηθεί λογικός δρόμος για το αέριο, θα έχουμε ένταση”

Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως για το φυσικό αέριο αν βρούμε έναν λογικό δρόμο τότε θα ωφεληθούμε όλοι, αν ακολουθήσουμε μη λογικό δρόμο τότε θα υπάρξει ένταση».

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, υπενθύμισε πως όταν ξεκίνησαν τις γεωτρήσεις πήγε το Μπαρμπαρός και πολεμικά πλοία και έκαναν διάλειμμα. «Φυσικά μπορεί να έπαιξαν ρόλο και οι μειώσεις των τιμών, αλλά εγώ πιστεύω ότι καμιά διεθνής εταιρεία δεν θέλει να κάνει γεωτρήσεις ανάμεσα σε πολεμικά πλοία», είπε και πρόσθεσε πως μπορεί να υπάρξει ένα σενάριο που να μπορούν να κερδίσουν όλες οι πλευρές. «Μπορούν να αναπτυχθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, να αναπτυχθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ομόσπονδη Κύπρος μπορεί να ωφεληθεί από την Τουρκία. Είναι ένα νέο οικονομικό παζάρι», ανέφερε και πρόσθεσε τα εξής: «Στην περίπτωση που ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ μπορεί να υπάρξει το σενάριο μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Από την Τουρκία έρχεται νερό από το οποίο επωφελείται και ο βορράς και νότος στην Κύπρο. Αυτή είναι μια δυναμική που ωφελεί όλους».

Στο CNN Turk συνέντευξη έδωσε και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (σε άλλη στήλη).

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, για το άνοιγμα των Βαρωσίων ο Ακιντζί είπε: «Αν υπάρξει και πάλι μια κατάσταση μη λύσης το πρώτο θέμα που θα συζητήσω θα είναι το Βαρώσι και ασφαλώς το λιμάνι Αμμοχώστου και το αεροδρόμιο Τύμπου. Αυτό το είπα και στην προεκλογική μου εκστρατεία. Όταν ήρθα στην εξουσία είδα ότι το θέμα του αεροδρομίου (ο Ε/κ ηγέτης) δεν το βλέπει θετικά».

Για το περιουσιακό, ο Ακιντζί  είπε ότι οι Ε/κ εγκατέλειψαν στον βορρά μια περιουσία ύψους 1,5 εκατ. στρεμμάτων. «Οι περιουσίες που εγκατέλειψαν οι Τ/κ στον νότο, υπολογίζονται περίπου σε 450-500 χιλ. στρέμματα. Υπάρχει δηλαδή μια διαφορά ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων. Ένα μέρος της διαφοράς θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της επίλυσης του εδαφικού. Τα υπόλοιπα, θα μπορέσουν να λυθούν ως επί το πλείστον με αποζημιώσεις. Θα χρειαστεί μια διεθνής προσπάθεια για να εφαρμοστεί η λύση. Σχετικά με το ποσό που θα δοθεί σε αποζημιώσεις, οι εμπειρογνώμονες το υπολογίζουν περίπου στα 25-30 δισ. δολάρια. Θα χρειαστεί και ένα επιπρόσθετο ποσό».

Φιλελεύθερος