Φάρμακα 96 τόνων φτάνουν στη Βενεζουέλα ως προϊόν της συνεργασίας με την Κίνα

Με σκοπό την ενδυνάμωση της περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της υγείας, έφτασαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σιμόν Μπολιβάρ, συνολικά 96 τόνοι ιατρικών προϊόντων από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, όπως σημειώνει η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Ελλάδα.

Η αποστολή περιέχει 200.000 φιάλες διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων ενδοφλέβια και ανοσοσφαιρίνες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της θεραπείας των ασθενειών που μεταδίδονται από φορείς όπως ο ΖΙΚΑ.

Τα φάρμακα παρέλαβε η Υπουργός της Λαϊκής Εξουσίας για την Υγεία, Luisana Melo και ο κινέζος πρέσβης διαπιστευμένος στη χώρα, Zhao Bentang.

Η Melo τόνισε ότι η συνεργασία αυτή βρίσκεται στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ του Ασιατικού έθνους και της Βενεζουέλας. «Αυτή η συνεργασία είναι τόσο διαφορετική που κυμαίνεται από την απόκτηση των πρώτων υλών  έως τα φάρμακα, γι’ αυτό και αυτή τη φορά φέραμε 96 τόνους φαρμάκων που θα διανεμηθούν σε εθνικό επίπεδο σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Δήλωσε επίσης ότι αυτή η αποστολή, αποτελεί μέρος του Φαρμακευτικού Μηχανισμού που υλοποιείται  από τον Πρόεδρο Nicolas Maduro, ο οποίος έχει δύο φάσεις η πρώτη εκ των οποίων είναι η «τόνωση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων ˙ στη Βενεζουέλα η ικανότητα αυτή φτάνει το 75% από αυτό που μπορούμε να καταναλώσουμε».

Τόνισε ότι τη δεύτερη φάση αποτελεί το υπόλοιπο 25% το οποίο συνίσταται στην αγορά από το εξωτερικό ακριβών φαρμάκων και φυσιολογικών διαλυμάτων. «Σε αυτό το στάδιο στο οποίο βρισκόμαστε ψάχνουμε να απελευθερωθούμε από τη διακρατική εξάρτηση και να  επιτύχουμε το 100% της κάλυψης των θεραπειών.»

Εν τω μεταξύ, ο κινέζος διπλωμάτης, Zhao Bentang, δήλωσε ότι η άφιξη των φαρμάκων αποδεικνύει την ποιότητα των διπλωματικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και της πατρίδας του Μπολίβαρ και Τσάβες.

«Μπορούμε να εντοπίσουμε τη σημασία και τη φιλία που δένει την κινεζική κυβέρνηση και το λαό της  με τη Βενεζουέλα. Οι σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο και έχουν αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς μέσα από δεκάδες χρόνια κοινών προσπαθειών.»

Υπενθύμισε ότι το 2014 με την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Βενεζουέλα τα δύο έθνη έθεσαν το επίπεδο των στρατηγικών τους σχέσεων.

«Η κινεζική κυβέρνηση και ο λαός της  θα είναι πάντα δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας για να νικήσουν οποιαδήποτε δυσκολία. Είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα είναι λαμπρό.»