Υποχρεωτικές οι ”Doggy bags” στα γαλλικά εστιατόρια

Υποχρεωμένα δια νόμου είναι πλέον τα γαλλικά εστιατόρια να δίνουν τις λεγόμενες ”Doggy bags” στους πελάτες τους όταν εκείνοι δεν έχουν ολοκληρώσει όλο τους γεύμα προκειμένου να πάρουν ό,τι περίσσεψε στο σπίτι τους! Όσο παράξενο και αντίθετο προς τη γαλλική γαστρονομική εθιμοτυπία και αν φαίνεται, το κυβερνητικό αυτό μέτρο αποσκοπεί στη μείωση των βιοδιασπώμενων απορριμάτων και στην εμπέδωση της οικολογικής συνείδησης στη γαλλική κοινωνία.

Ο νέος κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Πρωτοχρονιά, ισχύει για τα εστιατόρια που προσφέρουν περισσότερα από 180 γεύματα την ημέρα.

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τους 7 εκατομμύρια τόνους τροφίμων που πετιούνται κάθε χρόνο σε μια δε χώρα όπου 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από τα δωρεάν γεύματα που δίδονται από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το εμπόριο τροφίμων είναι υπεύθυνο για το 14% των εν λόγω αποβλήτων, αλλά οι περισσότεροι Γάλλοι ποτέ δεν έχουν ζητήσει ”Doggy bags” φοβούμενοι μήπως χαρακτηριστούν ανάγωγοι, τσιγκούνηδες ή ακόμη επειδή ενδεχομένως το θεωρούν μια ανθυγιεινή πρακτική.

“Αυτό είναι ένα μέτρο που δεν θα πιάσει στη Γαλλία”, δήλωσε ο αρθρογράφος  Franck Pinay-Rabaroust του περιοδικού γαστρονομίας Atabula. «Το να παίρνει κανείς τα περισσεύματα από ένα εστιατόριο στο σπίτι είναι ασυνήθιστο εδώ και συχνά θεωρείται ως μια αμερικανική πρακτική. Αυτό μπορεί να αλλάξει λίγο τώρα που δίνονται καλύτερα σχεδιασμένες τσάντες που φαίνονται πιο σικ, αλλά υπάρχει ακόμη ένα πολιτιστικό εμπόδιο”.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 75% των Γάλλων δεν είναι μεν αντίθετο προς την ιδέα των ”Doggy bags”, ωστόσο το 70% δεν έχουν πάρει ποτέ τα περισσεύματα στο σπίτι.

Ο Xavier Denamur, ιδιοκτήτης τεσσάρων εστιατορίων στην πολύ chic γειτονιά του Παρισιού, το Marais, δήλωσε ότι τα εστιατόρια του δίνουν μόνο δύο ή τρεις ”Doggy bags” την ημέρα, κυρίως σε αλλοδαπούς.

“Εμείς δεν προσφέρουμε τεράστιες μερίδες όπως κάνουν στην Αμερική και μετά βίας πετάμε κάτι γιατί μαγειρεύουμε πάντα κατόπιν παραγγελίας έτσι ώστε να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες προ-μαγειρεμένων φαγητών”, δήλωσε στην Telegraph.

«Αυτός ο νέος νόμος είναι άχρηστος γιατί δεν θα αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα της σπατάλης. Θα ήταν καλύτερα να περάσει ένας νόμος για να σταματήσουν τα εστιατόρια να σερβίρουν βιομηχανικά έτοιμα γεύματα”.

Πολλοί μάλιστα σεφ απεχθάνονται τον όρο ”Doggy bags” – δεν υπάρχει γαλλικός όρος για αυτό – γιατί νομίζουν ότι σημαίνει ότι η τροφή τους είναι κατάλληλη μόνο για σκύλους.

Το ξενοδοχείο και το εστιατόριο του UMIH έχει προσπαθήσει να προωθήσει τη χρήση ενός εναλλακτικού γαλλοαγγλικού όρου, “le gourmet bag”,  ώστε να ενθαρρύνει την πρακτική.