ΥΠΕΞ Κατάρ: «Δεν αλλάζουμε εξωτερική πολιτική

«Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει, αν θα δεχθούμε τη βοήθεια του Ιράν» – «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική μας» υπογράμμισε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι και έκανε άνοιγμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Κατάρ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ανάμιξη στην εξωτερική πολιτική του, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Εμιράτου, εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης με επίκεντρο τη χώρα του, η οποία κατηγορείται για υποστήριξη της “τρομοκρατίας” από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της.

“Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εξωτερική πολιτική μας”, δήλωσε ο σεΐχης Μοχάμεντ μπεν Αμπντεραχμάν Αλ Θάνι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ντόχα. Το Κατάρ, πρόσθεσε, δεν προτίθεται να αλλάξει την εξωτερική πολιτική του για να βρεθεί μια λύση στη διαμάχη του με τις άλλες χώρες του Κόλπου και δεν θα συμβιβαστεί ποτέ. “Δεν είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, και ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι να εκχωρήσουμε, την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής μας”, υπογράμμισε.

Ο Αλ Θάνι είπε επίσης ότι το Ιράν έχει διαμηνύσει στην Ντόχα ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει το εμιράτο για να διασφαλίσει τα αποθέματα τροφίμων και ότι πρότεινε να παραχωρήσει τρία λιμάνια στο Κατάρ, όμως η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή. Ο υπουργός απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να λάβει “στρατιωτική” διάσταση η κρίση στον Κόλπο. “Μια στρατιωτική λύση δεν αποτελεί επιλογή”, τόνισε.

Ωστόσο, ο Αλ Θάνι είπε ότι η χώρα του θα τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσον αφορά την πώληση φυσικού αερίου, παρά την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν χαρακτηρίσει το Κατάρ “πρωταθλητή του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας στην περιοχή”.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων, ο Ανουάρ Γκαργκάς, έθεσε μια σειρά από προϋποθέσεις προκειμένου να τερματιστεί η κρίση: μεταξύ άλλων, να σταματήσει η “εξτρεμιστική” προπαγάνδα του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα και να ληφθούν μέτρα εναντίον των εκπροσώπων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και άλλων ισλαμιστών που έχουν καταφύγει στην Ντόχα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ