john-kerry

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Κέρρυ στην Αθήνα

Έφτασε και συναντάται με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρρυ στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον Υπ. Εξ των ΗΠΑ υποδέχτηκαν μαζί με το πρωθυπουργό, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ο Υπ.Εξ. Νίκος Κοτζιάς. Αναμένεται να συζητηθούν θέματα όπως το κυπριακό, ενέργεια, ασφάλεια και τρομοκρατία, ελάφρυνση του χρέους, καθώς και το προσφυγικό ζήτημα.

Ας σημειωθεί ότι ο Τζόν Κέρρυ επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από σύντομη επίσκεψή του στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον εκπρόσωπο των κατεχομένων, Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνάντησή τους συζητήθηκε το ενδεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού, ενώ κατέστη σαφές ότι η λύση θα πρέπει να μην έχει «ασάφειες» και «κενά».

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Κέρρυ
Ο Υπ.Εξ των ΗΠΑ επρόκειτο να επισκεφτεί την περιοχή στις 13 Νοεμβρίου, ωστόσο ανέβαλε το ταξίδι του εξαιτίας των εξελίξεων στη συριακή κρίση. Η διεξαγωγή έκτακτης συνόδου για την επίλυση της συριακής κρίσης οδήγησε στην αναβολή της περιοδείας του Τζον Κέρι σε Ελλάδα, Κύπρο, Τυνησία και Φιλιππίνες, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η επίσκεψη του αμερικανού Υπ.Εξ. συμβαίνει 10 μέρες μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά πυρά, σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας. Παράλληλα, η προσφυγική κρίση και η δυσχερής θέση της Ελλάδας απέναντι στο πρόβλημα γιγαντώνονται, εξωθώντας τους ευρωπαίους εταίρους να πιέζουν ακόμη και με προσωρινή έξοδο της χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν. Επιπλέον στο ενεργειακό τοπίο, η Αίγυπτος φαίνεται να ενισχύεται μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου ZHOr, γεγονός που καθιστά την σύναψη σχέσεων και συνεργασίας με Κύπρο και Ελλάδα, εξαιρετικά αναγκαίο.

Στο οικονομικό πεδίο, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την ψήφιση του προϋπολογισμού, με οριακή πλειοψηφία. Η αναζήτηση εταίρων για την υποστήριξη της κυβέρνηση, παρά τις επίσημες αρνήσεις κυβερνητικών στελεχών, είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Ο κυβερνητικός σχηματισμός βρίσκεται σε σταθερό καθεστώς απειλής αποσάθρωσης, αφού με 152 μέλη, η κυβέρνηση βρίσκεται συνεχώς σε ομηρία. Το ασφαλιστικό ζήτημα, αποτελεί αγκάθι για την κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο θα πρέπει να ψηφιστεί, αν επιθυμεί η κυβέρνηση να λάβει τις επόμενες δόσεις από τους δανειστές.

Η στήριξη του ΔΝΤ αλλά και η αναμενόμενη προφορική στήριξη από σημαίνοντα στελέχη του αμερικανικού παράγοντα – όπως του κυρίου Κέρρυ- θα δώσει μια επιπλέον ελπίδα, τόσο για την απομείωση του χρέους, όσο και για μελλοντική ανάπτυξη μεταξύ των δυο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία, αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς σχιστολιθικού αμερικανικού αερίου, στην Αλεξανδρούπολη, για υγροποίηση.

Τρομοκρατία- ριζοσπαστικό Ισλάμ-Τζιχάντ
Το θέμα αυτό θα απασχολήσει εκτενώς τον Υπ.Εξ των ΗΠΑ και τον ομόλογό του, ενώ αναμένεται στην συνάντηση τους να παραστεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, καθώς και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ας σημειωθεί ότι οι βομβιστές αυτοκτονίας στο Παρίσι εικάζεται ότι πέρασαν από την Ελλάδα υποδυόμενοι τους πρόσφυγες, συνεπώς οι πιο αυστηροί έλεγχοι, η ταυτοποίηση και η παρακολούθηση των προσώπων αυτών θα ενταθούν στην σημερινή ατζέντα συνομιλιών.

Στιγμιότυπο απο την επίσκεψη του κυρίου Kerry σε κέντρο υποστήριξης προσφύγων: