Τραμπ: Ιστορική η συμφωνία με τη Β. Κορέα -Είναι μια μεγάλη μέρα

Για μια «πολύ ιστορική συνάντηση με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, που στέλνει μήνυμα ελπίδας», έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τετ-α-τετ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ευχαριστώ τον Κιμ που εκανε αυτό το θαρραλέο βήμα για το καλό του λαού του. Η συνάντησή μας ήταν πολύ καλή, έντιμη και η συμφωνία πολύ περιεκτική. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία. Πριν από 70 χρόνια έγινε ο πόλεμος της Κορέας με αναρίθμητα θύματα και τώρα μπορούμε να ελπίζουμε ότι το μέλλον θα αλλάξει», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Και συνέχισε:

«Ο πρόεδρος Κιμ έχει μπροστά του μια ευκαιρία που δεν είχε κανένας άλλος. Υπογράψαμε ένα κείμενο όπου επαναλαμβάνει την αταλάντευτη προσήλωσή του στο στόχο της αποπυρηνικοποίησης. Ο πρόεδρος Κιμ είπε ότι η Βόρεια Κορέα καταστρέφει ένα πεδίο δοκιμών κινητήρων πυραύλων κάτι που δεν περιλάμβανε η σημερινή συμφωνία. Σήμερα ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο, αλλά η ειρήνη αξίζει όλες τις προσπάθειες. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από καιρό.

Όλοι μπορούν να κάνουν πόλεμο, αλλά μόνον οι πιο θαρραλέοι κάνουν ειρήνη.

Ονειρευόμαστε ένα μέλλον όπου όλοι οι Κορεάτες θα ζουν μαζί, θα επανενωθούν οικογένειες, αφήνοντας πίσω το σκοτεινό παρελθόν.

Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα. Ο πρόεδρος Κιμ είναι στο δρόμο της επιστροφής προς τη χώρα του και ξέρω ότι μόλις επιστρέψει θα ξεκινήσει τη διαδικασία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν δίστασε να πλέξει το εγκώμιο του Βορειοκορεάτη ηγέτη:  «Είναι πολύ ταλαντούχος. Σε ηλικία 26 ετών ήταν σε θέση να κυβερνά με πυγμή.

Αναφορικά με τις διαβεβαιώσεις ασφαλείας που θα δώσει η Ουάσιγκτον στο καθεστώς, είπε ότι θέλει να φέρει πίσω τους Αμερικανούς στρατιώτες στις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν αποτελεί μέρος της εξίσωσης τώρα.

Προανήγγειλε, όμως, την παύση των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τη Βόρεια Κορέα, που τα χαρακτήρισε πολύ δαπανηρά.

Οι κυρώσεις, είπε, θα παραμείνουν προς το παρόν σε ισχύ, ενώ υποστήριξε ότι η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης θα επαληθευτεί από Αμερικανούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι πρόκειται από επιστημονικής άποψης για μια διαδικασία που θα κρατήσει πολύ χρόνο.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι στις συνομιλίες του με τον Κιμ συζήτησε και το θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα. «Το συζητήσαμε, σήμερα, πολύ έντονα. Κάτι θα κάνουμε γι’ αυτό», είπε, τονίζοντας πάντως ότι ο Κιμ «θέλει να κάνει το σωστό».

Ο Τραμπ τόνισε ότι ανυπομονεί να επισκεφτεί τη Βόρεια Κορέα κι ότι την κατάλληλη στιγμή θα προσκαλέσει τον Κιμ στο Λευκό Οίκο.