Το Ιράν απαγόρευσε την εισαγωγή αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων

Την εισαγωγή όλων των αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων απαγόρευσε το Ιράν εν όψει της άρσης των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, μετά την συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις, το Ιράν δέχθηκε να περιορίσει για διάστημα 10 έως 15 ετών το πυρηνικό του πρόγραμμα έναντι της προοδευτικής άρσης των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του.

Οι διεθνείς κυρώσεις, και κυρίως μέρος των αμερικανικών κυρώσεων, θα αρθούν ή θα διακοπούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου, αφού το Ιράν θα έχει εκπληρώσει συγκεκριμένους όρους για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος.

«Για την ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, είναι αναγκαίο να εμποδίσουμε την είσοδο αμερικανικών καταναλωτικών προϊόντων και να απαγορεύσουμε προϊόντα που συμβολίζουν την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται με βάση την επιστολή του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, με την ημερομηνία της 21ης Οκτωβρίου, η οποία απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί. Στην επιστολή αυτή υπογραμμίζεται «η ανάγκη ενίσχυσης της εθνικής παραγωγής και απαγόρευσης των απεριόριστων εισαγωγών, και ειδικότερα της εισόδου κάθε καταναλωτικού προϊόντος που θα προέρχεται από τις ΗΠΑ».

Η ιρανική υπουργική απόφαση δημοσιεύεται την επομένη των διαδηλώσεων για την 36η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από ισλαμιστές φοιτητές το 1979, γεγονός που προκάλεσε τη διάρρηξη των αμερικανο-ιρανικών σχέσεων. Τριάντα έξι χρόνια αργότερα οι σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν εξομαλυνθεί.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Θάνατος στην Αμερική» και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες, ενώ πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική», αν και Χαμενεΐ και Ροχανί έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι αυτό δεν αφορά τον αμερικανικό λαό , αλλά την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μετά τη συνομολόγηση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που έχει τον τελευταίο λόγο στις στρατηγικές υποθέσεις της χώρας, έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις κατά οποιασδήποτε απόπειρας προσέγγισης με την Ουάσιγκτον και κατά της «πολιτικής και πολιτιστικής διείσδυσης» των ΗΠΑ, η οποία θα είναι «περισσότερο επικίνδυνη και από μία αμερικανική διείσδυση στο οικονομικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας».

Πηγή: Ναυτεμπορική