Τούρκοι παρεμπόδισαν τη διάσωση παράνομων μεταναστών ανοικτά της Ρόδου

Την ώρα που το Λιμενικό ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής τους, ελικοφόρο αεροπλάνο και ελικόπτερο των τούρκικων αρχών πραγματοποιούσαν πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το σκάφος του Λιμενικού, παρενοχλώντας την διάσωση των μεταναστών

Συνέβη κι αυτό! Την ώρα που το Λιμενικό της Ρόδου προσπαθούσε να διασώσει παράνομους μετανάστες, ελικοφόρο αεροπλάνο και ελικόπτερο των τούρκικων αρχών πραγματοποίησαν πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το σκάφος του Λιμενικού, παρενοχλώντας την διάσωση των μεταναστών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τοπικό μέσο ενημέρωσης dimokratiki.gr.

Όλα όσα συνέβησαν

Ειδικότερα,  ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας,  19 Φεβρουαρίου 2018, τα ξημερώματα το Λιμενικό ενημερώθηκε τηλεφωνικά από αλλοδαπό ονόματι «ALI» για την ύπαρξη ταχύπλοου σκάφους το οποίο μεταφέρει παράτυπους μετανάστες και κατευθύνεται προς το Φαληράκι Ρόδου.
Αμεσα, ενημερώθηκε ναυαγοσωστικό σκάφος το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, προκειμένου να ερευνήσει την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Στη συνέχεια ένα άλλο σκάφος σκάφος απέπλευσε για συνδρομή στις έρευνες.

Στις 6 το πρωί εντοπίστηκε ένα ημιβυθισμένο ταχύπλοο σκάφος, λευκού χρώματος, σημαίας Τουρκίας, στο οποίο επέβαιναν δεκαπέντε αλλοδαποί, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης διάσωσης.

Ακολούθως, ξεκίνησε η διαδικασία περισυλλογής τους και η μετεπιβίβασή τους. Στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες οι οποίες σε συνδυασμό με τα απόνερα που δημιουργούσαν οι επικίνδυνοι ελιγμοί δύο τούρκικων ακταιωρών, που έπλεαν πλησίον του σημείου διάσωσης, κατέστησαν αδύνατη τη ρυμούλκηση του σκάφους.

Επιπλέον, ελικοφόρο αεροπλάνο και ελικόπτερο των τούρκικων αρχών πραγματοποιούσαν πτήσεις σε πολύ χαμηλό ύψος πάνω από το σκάφος του Λιμενικού παρενοχλώντας την διάσωση των μεταναστών.

Λίγη ώρα αργότερα, το σκάφος του Λιμενικού κατέπλευσε στον λιμένα Μανδρακίου, όπου οι διασωθέντες αποβιβάστηκαν με ασφάλεια και οδηγήθηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, όπου και συνελήφθησαν.

Ακολούθως, αναγνώρισαν τον 33χρονο ως τον χειριστή του ταχυπλόου σκάφους που τους μετέφερε από τα απέναντι τουρκικά παράλια στη Ρόδο.

Πώς ξεκίνησε η παράνομη διακίνηση

‘Όπως προκύπτει από καταθέσεις και με όσα μεταδίδει το τοπικό μέσο dimokratiki.gr, οι παράνομοι μετανάστες ήρθαν σε επικοινωνία με διακινητές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι τους ζήτησαν πριν περίπου τρεις ημέρες να μεταβούν στο Φετιγιέ.

Εν συνεχεία, το απόγευμα της 18ης Φεβρουαρίου 2018 τους μετέφεραν με φορτηγό, από το ξενοδοχείο, όπου διέμεναν, σε ένα απόμερο μέρος έξω από το Φετιγιέ.

Εκεί επιβιβάστηκαν σε ένα ταχύπλοο σκάφος και αναχώρησαν γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής με προορισμό την Ρόδο.

Πρωινές ώρες της 19ης Φεβρουαρίου 2018, το σκάφος άρχισε να παρουσιάζει εισροή υδάτων. Τότε κάποιος από αυτούς κάλεσε με το κινητό του τηλέφωνο για βοήθεια. Μάλιστα, δήλωσαν ότι η εισροή των υδάτων σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να αισθανθούν κίνδυνο για τη ζωή τους.

Για την μεταφορά τους πλήρωσαν από 1.450 ως 6.000 δολάρια ΗΠΑ.

Ο κατηγορούμενος, ισχυρίστηκε πως αρχικά το σκάφος το κυβερνούσε κάποιο άλλο άτομο, το οποίο μόλις πέρασαν τα τουρκικά σύνορα επιβιβάστηκε σε έτερο φουσκωτό σκάφος και τους εγκατέλειψε.

Πριν τους εγκαταλείψει ζήτησε από τον ίδιο να αναλάβει την διακυβέρνηση του σκάφους, διότι όλοι οι υπόλοιποι κοιμόντουσαν. Για αντάλλαγμα, οι οικείοι του κατηγορούμενου που βρίσκονται στην Τουρκία δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν για την μεταφορά τους.
Στον 33χρονο, υπήκοο Τουρκμενιστάν, που συνελήφθη ανατολικά της Ρόδου τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Φεβρουαρίου 2018, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για έκθεση, διακίνηση μεταναστών και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Πηγή: dimokratiki.gr