Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας – Βουλγαρίας και απελάσεις διπλωματών

Σόφια και Άγκυρα προχώρησαν τις περασμένες ημέρες σε «αμοιβαίες» απελάσεις διπλωματών, όπως αναφέρει το Έθνος. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έκανε την αρχή κηρύττοντας τον διπλωματικό υπάλληλο στο τουρκικό Γενικό Προξενείο του Μπουργκάς, Ουγούρ Εμίρογλου, «persona non grata», με την κατηγορία ότι αυτός αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Ο Εμίρογλου κατηγορείται συγκεκριμένα ότι ανέπτυξε εντός της Βουλγαρίας δραστηριότητες «ασύμβατες με τη διπλωματική του ιδιότητα». Η «φύση» των επίμαχων δραστηριοτήτων δεν έχει γίνει επισήμως γνωστή.
 
Πληροφορίες ωστόσο θέλουν τον Τούρκο διπλωμάτη, ο οποίος εργάζεται παράλληλα και για την τουρκική «Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων» («Diya-net»), να «κινητοποιεί» τη μουσουλμανική κοινότητα της χώρας εναντίον της κυβέρνησης, και αυτό στη σκιά της κόντρας που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, σημειώνει το Έθνος. Ο Εμίρογλου φέρεται, πιο συγκεκριμένα, να έκανε «εκστρατεία» υπέρ του μειονοτικού πολιτικού Λουφτί Μεστάν ο οποίος είχε προκαλέσει σάλο αντιδράσεων εντός της Βουλγαρίας όταν βγήκε και στήριξε ανοιχτά την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

Από την πλευρά της, η Άγκυρα απορρίπτει όλες τις κατηγορίες ως «ανυπόστατες» και ανταποδίδει τα «πυρά» προχωρώντας στην απέλαση της διπλωματικής υπαλλήλου Ζορνίτσα Πέτροβα Αποστόλοβα από την Κωνσταντινούπολη. Συμπτωματικά μάλιστα, η διπλωματική κόντρα Βουλγαρίας-Τουρκίας κορυφώθηκε ενώ την ίδια ώρα, πίσω στη Σόφια, διεξαγόταν το επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Βουλγαρίας, παρουσία μάλιστα του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, όπως αναφέρει το Έθνος.