Σύνοδος Ε.Ε., Ουκρανίας – Προσχέδιο κοινής δήλωσης: Αμεση οικονομική σύνδεση, αλλά όχι ένταξη

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να υποσχεθούν στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική βοήθεια
Οι σειρήνες αεροπορικών επιδρομών ήχησαν το πρωί της Παρασκευής, την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ουκρανίας συμμετείχαν στην ιστορική σύνοδο κορυφής επί ουκρανικού εδάφους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ βρέθηκαν στο Κίεβο για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ε.Ε. θα υποστηρίξει την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ενάντια στον συνεχιζόμενο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας για όσο χρόνο χρειαστεί», αναφέρουν οι τρεις ηγέτες σε κοινή τους δήλωση, ένα προσχέδιο της οποίας είδε το Reuters.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να υποσχεθούν στην Ουκρανία περισσότερη οικονομική, στρατιωτική και πολιτική βοήθεια. Οι συνομιλίες αναμενόταν να επικεντρωθούν στη βελτίωση της πρόσβασης των ουκρανικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, βοηθώντας την Ουκρανία να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, στις νέες κυρώσεις στη Μόσχα και τη νομική δίωξη Ρώσων ηγετών για τον πόλεμο.

Ωστόσο, ο επόμενος γύρος κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας αναμένεται ότι δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Ουκρανίας και η Ε.Ε. δεν αναμένεται να χορηγήσει στο Κίεβο ταχεία προσχώρηση στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ βρίσκεται σε πόλεμο.

Το Κίεβο υπέβαλε αίτηση για να γίνει μέλος της Ε.Ε. λίγο μετά τη ρωσική εισβολή και επιθυμεί να ξεκινήσει επίσημες ενταξιακές συνομιλίες το συντομότερο δυνατό.

Επειτα από χωριστές συνομιλίες την Πέμπτη με τη Φον ντερ Λάιεν και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ζελένσκι είπε στη νυχτερινή του ομιλία ότι η Ουκρανία χρειάζεται αταλάντευτη υποστήριξη στον πόλεμο.

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία αξίζει να φτάσει στην αρχή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. φέτος», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Ε.Ε., ωστόσο, δεν έχει δεσμευτεί για ημερομηνία, υπογραμμίζοντας αντ’ αυτού την ανάγκη η Ουκρανία να εντείνει τον αγώνα της κατά της ενδημικής διαφθοράς, να μεταρρυθμίσει το δικαστικό σύστημα για να την απαλλάξει από την πολιτική ανάμειξη και να ενισχύσει την οικονομία της.

Τα πολλαπλά πολιτικά, οικονομικά και νομικά κριτήρια εισόδου σημαίνουν ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Η επέκταση της Ε.Ε. προς τα ανατολικά αντιμετωπίζει επίσης αντίσταση από ορισμένα κράτη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ενώ φυσικά αντιτίθεται και η Μόσχα, η οποία θεωρεί την ένταξη της Ουκρανίας στους δυτικούς θεσμούς απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. κάνουν λόγο για «διαχείριση των προσδοκιών» για fast-track ένταξη, καθώς η Μόσχα διεξάγει πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ο Σαρλ Μισέλ, πάντως, κατά την άφιξή του στο Κίεβο, δήλωσε στο Twitter ότι «δεν θα σταματήσουμε την αποφασιστικότητά μας. Θα υποστηρίξουμε επίσης τη χώρα σε κάθε βήμα στο ταξίδι της προς την Ε.Ε.».

Η βοήθεια της Ε.Ε. για την Ουκρανία έχει φτάσει σχεδόν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. παρέχει, μεταξύ άλλων, στην Ουκρανία οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει ένα 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας τις επόμενες εβδομάδες.

Η Ε.Ε. έχει επίσης ανακοινώσει ότι εντείνει την αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης για την Ουκρανία. Κεντρικό ζήτημα είναι η εκπαίδευση των πληρωμάτων των αρμάτων μάχης που έχουν προσφέρει οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ