Συρία: Σχέδιο κατάπαυσης πυρός ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ρωσία

Συμφωνία κατάπαυσης πυρός στη Συρία ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Ρωσία. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ την 27η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, χωρίς ωστόσο να έχουν διευθετηθεί τα βασικά ερωτήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τους όρους της διακοπής των εχθροπραξιών ανάμεσα στις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τους οποίους οι συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες θα πρέπει μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής (στις 12.00 ώρα Δαμασκού) να έχουν ανακοινώσει εάν αποδέχονται τη συμφωνία. Εάν συμφωνηθεί, η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Παράλληλα τόνισαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί από τη Ρωσία και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ θα συνεχιστούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ Νόσρα, της οργάνωσης-παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Επιπλέον οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεσμεύονται να ανταλλάσσουν πληροφορίες προκειμένου η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να εφαρμοστεί πλήρως.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, o πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Χάλεντ Χότζα, γνωστοποίησε ότι η εκεχειρία στη Συρία θα παραμείνει αρχικά σε ισχύ για ένα διάστημα δύο εβδομάδων, με τη δυνατότητα το διάστημα αυτό να παραταθεί.

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων θα δεχτεί «υπό όρους» την κατάπαυση του πυρός στη Συρία, η οποία συμφωνήθηκε από Ρωσία – ΗΠΑ και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το Σάββατο.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η δέσμευσή αυτή γίνεται υπό τον όρο ότι θα τερματιστεί η πολιορκία των συριακών πόλεων, θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι, θα σταματήσουν οι βομβαρδισμοί αμάχων και θα παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους.