Συρία: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «τα ξαναβρούν» με τη Ρωσία

Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι θέλουν να αποκατασταθεί ο δίαυλος επικοινωνίας με τη Ρωσία για τη Συρία, ο οποίος διεκόπη χθες, Δευτέρα από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι επικεφαλής του συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν να αποκατασταθεί ο δίαυλος στρατιωτικής επικοινωνίας στη Συρία, την αναστολή του οποίου ανακοίνωσε, χθες Δευτέρα, η Μόσχα μετά την κατάρριψη ενός συριακού μαχητικού αεροσκάφους από ένα αμερικανικό αεροπλάνο.

Ο δίαυλος αυτός «λειτουργούσε καλά τους τελευταίους οκτώ μήνες» και «θα εργαστούμε τις επόμενες ώρες στο διπλωματικό και στρατιωτικό πεδίο για να αποκαταστήσουμε» την επικοινωνία αυτή μεταξύ των γενικών στρατηγείων της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε χθες, Δευτέρ,α ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ στρατηγός Τζο Ντάνφορντ.

Η Μόσχα, που υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ανακοίνωσε χθες την αναστολή της λειτουργίας του δίαυλου επικοινωνίας με τις ΗΠΑ για την αποτροπή αεροπορικών συμβάντων στη Συρία, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι δεν «προειδοποίησε» τον ρωσικό στρατό ότι θα κατέρριπτε το συριακό αεροσκάφος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επεσήμανε ότι «τα αεροσκάφη και τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα δυτικά του Ευφράτη θα παρακολουθούνται και θα θεωρούνται στόχοι».

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών κατέρριψε ένα από τα μαχητικά του αεροσκάφη «την ώρα που διεξήγαγε μια επιχείρηση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία Ράκα. Ο συνασπισμός απάντησε ότι επρόκειτο για απάντηση στα αεροπορικά πλήγματα του συριακού στρατού εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μια αραβοκουρδική συμμαχία που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.

Η ένταση οξύνθηκε μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν, επίσης σύμμαχος της Δαμασκού, για πρώτη φορά εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στη Συρία. Τα δύο αυτά γεγονότα «ενισχύουν την ανησυχία μας για τον κίνδυνο μιας πιθανής λάθος εκτίμησης ή μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία», δήλωσε ο Στεφάν Ντιζαρίτς εκπρόσωπος του ΟΗΕ. «Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν οι προσπάθειες καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων δεν συνδέονται με την αναζήτηση πολιτικής λύσης» στην κρίση που διαρκεί έξι χρόνια, υπογράμμισε.

Το συμβάν σημειώθηκε περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Ράκα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Συρίας και προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, την οποία οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν εδώ και μήνες.

Η κλιμάκωση αυτή σημειώνεται την ώρα που τα συριακά στρατεύματα βρίσκονται επικίνδυνα κοντά στις περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις των Σύρων ανταρτών που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, στο βόρειο και το νοτιοανατολικό τμήμα της Συρίας. Ο συριακός στρατός προελαύνει από τρία μέτωπα –από τον βορρά, το κέντρο και τα νότια—και κατευθύνεται προς την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, την οποία θέλει να ανακαταλάβει από το Ισλαμικό Κράτος.

Στην επαρχία Ράκα ο στρατός δεν συμμετέχει στην επιχείρηση που διεξάγουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για την κατάληψη της ομώνυμης πόλης, όμως θέλει μέσω της περιοχής αυτής να φτάσει στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο. Αν και οι δύο μάχονται κατά των τζιχαντιστών, οι σύροι αντάρτες και ο συριακός στρατός είναι αντίπαλες δυνάμεις.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ