Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Δ. Μάρδα με Πρέσβεις Βιετνάμ, Ινδονησίας, Φιλιππίνων και Ταϋλάνδης

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ, Δ. Μάρδα, με Πρέσβεις Βιετνάμ, Ινδονησίας, Φιλιππίνων και Ταϋλάνδης

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, συναντήθηκε κατόπιν αιτήματός τους, με τους εδώ Πρέσβεις της Επιτροπής Χωρών ASEAN (ACAT) και συγκεκριμένα με τους Πρέσβεις του Βιετνάμ, κα Tran Thi Ha Phuong, της Ινδονησίας, κ. Benny Bahanadewa, των Φιλιππίνων, κ. Nestor Ochoa και της Ταϋλάνδης, κ. Joompol Manaschuang.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε εξαιρετικό κλίμα, οι Πρέσβεις της Επιτροπής χωρών ASEAN (Association of SouthEast Asian Nations), ενημέρωσαν τον κ. Υφυπουργό για τις τρέχουσες εξελίξεις στις οικονομίες των χωρών ASEAN (Μαλαισία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Καμπότζη, Λάος και Μυανμάρ), υπογραμμίζοντας το ιδιαίτερο και αυξανόμενο οικονομικό βάρος που αντιπροσωπεύουν, καθώς το συνολικό ΑΕΠ των ανωτέρω δέκα χωρών κυμαίνεται στα $2 τρις περίπου, ενώ ο συνολικός πληθυσμός των χωρών ASEAN είναι περίπου 625 εκ. κάτοικοι.

Σε ότι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα, κ.κ. Πρέσβεις ενημέρωσαν για τις εδώ δραστηριότητες της Επιτροπής (συμμετοχή Εθνικών Περιπτέρων σε Διεθνείς Εκθέσεις όπως π.χ. στη ΔΕΘ, παρουσίαση του οικονομικού περιβάλλοντος των χωρών τους σε ημερίδες π.χ. στο ΣΕΒ, διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών κλπ) και υπογράμμισαν την ανάγκη εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας. Επεσήμαναν τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η εμπορική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και χωρών ASEAN, κυρίως στους τομείς της Ναυτιλίας, των Τροφίμων-Ποτών, των Μεταφορών και του Τουρισμού, ενώ παράλληλα σημείωσαν το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επιχειρήσεών τους, για να ενημερωθούν και να διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο κ. Υφυπουργός υπερθεμάτισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της οικονομικής/εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και χωρών ASEAN και υπογράμμισε ότι πέραν των όποιων πρωτοβουλιών σε διπλωματικό επίπεδο, σημαντικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν τα διμερή Εμπορικά Επιμελητήρια, καθώς και τα διμερή Επιχειρηματικά Συμβούλια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία συνεργασίας μεταξύ επιχειρηματιών και ως μέσα υλοποίησης συγκεκριμένων δράσεων.