Στόλτενμπεργκ: Καλεί την Τουρκία να επικυρώσει ταυτόχρονα την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο γενικός γραμματέας της νατοϊκής Συμμαχίας θα βρίσκεται αύριο στην Τουρκία για επαφές με τους κ.κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου, ενώ πρόκειται να επισκεφθεί και περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε την Τουρκία να επικυρώσει ταυτόχρονα την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία.

«Τους παροτρύνω εδώ και πολλούς μήνες να επικυρώσουν την προσχώρηση και των δύο χωρών ταυτόχρονα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο, ότι είναι απόφαση της Τουρκίας αν θα επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών ταυτόχρονα ή όχι. «Αυτή είναι τουρκική απόφαση, δεν είναι απόφαση του ΝΑΤΟ », τόνισε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία επί του παρόντος δεν είναι η σειρά με την οποία θα ενταχθούν οι χώρες στη Συμμαχία αλλά το να ενταχθούν αυτές το συντομότερο δυνατόν.

Ο Νορβηγός υπενθύμισε ότι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Η Ουγγαρία και η Τουρκία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν, ακόμη, προβεί σε αυτήν την κίνηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέφερε, τέλος, ότι αύριο θα βρίσκεται την Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ενώ πρόκειται να επισκεφθεί και περιοχές που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.