Σλοβενία: Φόβους για αστάθεια μετά τις εκλογές εκφράζει ο Τύπος της χώρας

Ο σλοβενικός Τύπος εκφράζει φόβους για μια περίοδο αστάθειας σήμερα, την επομένη των βουλευτικών εκλογών με τις οποίες εννέα κόμματα εισήλθαν στο κοινοβούλιο ενώ πρώτος ήρθε ο συντηρητικός Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος όμως φαίνεται πως αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες για να σχηματίσει μια πλειοψηφία.

«Κανένας δεν έχει λόγο να χαίρεται» με τα αποτελέσματα, επισημαίνει η εφημερίδα Vecer, εκτιμώντας πως ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα είναι «δύσκολος και αβέβαιος».

Έχοντας έρθει πρώτος με 25% των ψήφων, ο Γιάνσα και ο σύμμαχός του, το μικρό κόμμα Νέα Σλοβενία, δεν μπορούν να υπολογίζουν σε περισσότερες από 32 από τις 90 έδρες που αριθμεί το κοινοβούλιο αυτής της χώρας των 2 εκατομμυρίων κατοίκων και μέλους της ευρωζώνης, καθώς οι άλλοι σχηματισμοί έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν μ’ αυτή την διχαστική προσωπικότητα που έκανε προεκλογική εκστρατεία επισείοντας το φάσμα μιας εισβολής μεταναστών.

«Αν όλα τα κόμματα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, ο κ. Γιάνσα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση παρά την ξεκάθαρη νίκη του», αναφέρει η Τάνια Στάριτς, η σχολιάστρια του ραδιοσταθμού Ράδιο Σλοβενία.

Όμως η αποστολή αυτή μπορεί να είναι σχεδόν εξίσου δύσκολη για τον ανεξάρτητο Μάριαν Σάρετς, ο οποίος ήρθε δεύτερος με 12,7% των ψήφων και ο οποίος δεν έχει κρύψει πως θέλει να σχηματίσει ο ίδιος έναν συνασπισμό σε περίπτωση αποτυχίας του Γιάνσα, αναφέρουν οι σχολιαστές.

Στο πολυδιασπασμένο κοινοβούλιο, αυτός ο κεντρώων πεποιθήσεων πρώην κωμικός θα πρέπει να συμμαχήσει με τουλάχιστον άλλους τέσσερις σχηματισμούς για να συγκεντρώσει μια πλειοψηφία, υπογραμμίζεται.

«Η πολύχρωμη σύνθεση του νέου κοινοβουλίου θυμίζει την κατάσταση του 1996, όταν είχαν χρειαστεί έξι μήνες διαπραγματεύσεων για να σχηματισθεί κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Στάριτς.

Σε κάθε περίπτωση, «το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ανοίγει σε κανέναν την προοπτική μιας ήρεμης κυβερνητικής θητείας», προειδοποιεί.

Για την εφημερίδα Dnevik, μια επιλογή θα μπορούσε να είναι ο σχηματισμός «κυβέρνησης τεχνοκρατών» υπό την αιγίδα του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του Γιάνσα, όμως χωρίς την παρουσία αυτού του τελευταίου. Η εφημερίδα παραδέχεται ωστόσο πως το σενάριο αυτό είναι «λίγο πιθανό».

Στο πλαίσιο αυτό «δεν μπορεί να αποκλεισθεί τίποτα, ούτε καν μια προσεχής επιστροφή στις κάλπες» εκτιμά η εφημερίδα Vecer, ένα σενάριο που προβάλλεται πολύ από τον Τύπο.

«Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν η ύστατη λύση στο πρόβλημα. Δεν θα μπορέσουν να αποφευχθούν χωρίς να καταπατηθούν (προεκλογικές) υποσχέσεις και χωρίς να γίνουν πολιτικά παζάρια», παραδέχεται η Στάριτς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ