Σκοπιανό: Ο Ζάεφ «τρέχει» για δημοψήφισμα 16 Σεπτεμβρίου …

Και ακυρώνει το Μέγαρο Μαξίμου που ισχυρίζεται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το «νωρίτερο στο τέλος Δεκεμβρίου»- Είναι προφανές οτι οι εξελίξεις θα τρέξουν πιο γρήγορα απο τους ισχυρισμούς Τσίπρα- Την Πέμπτη η νέα ψηφοφορία στη Βουλή  των Σκοπίων για την επικύρωση της συμφωνίας για το Σκοπιανό

Η 16η Σεπτεμβρίου 2018, είναι η πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στα Σκόπια, που θα επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, όπως γράφουν σήμερα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία επισημαίνουν πως η τελική ημερομηνία θα «κλειδώσει» μέχρι τα μέσα Ιουλίου, μετά από σχετική απόφαση της Βουλής.

Το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE αν και δηλώνει υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, αντιτίθεται κατηγορηματικά στο ενδεχόμενο αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Άγνωστο παραμένει επίσης το ερώτημα στο οποίο θα κληθούν να πάρουν θέση οι πολίτες. Εάν δηλαδή απαντήσουν ευθέως στο ερώτημα αν συμφωνούν με την συμφωνία Σκοπίων-Αθηνών ή μέσα σε αυτό γίνεται αναφορά στην ένταξη της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ώστε να γίνει πιο δελεαστική σε όσους σήμερα διαφωνούν.
Όπως αναφέρουν ΜΜΕ στα Σκόπια, το δημοψήφισμα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρξει όλος ο αναγκαίος χρόνος για τις συνταγματικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018, εφόσον βέβαια το δημοψήφισμα έχει θετική έκβαση,

Έχοντας ως δεδομένο πως υπάρχει προθεσμία 60 έως 90 ημερών για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί, η 16η Σεπτεμβρίου θεωρείται πολύ πιθανή ως η ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες στα Σκόπια θα κληθούν στις κάλπες.

Την Πέμπτη επανέρχεται στο κοινοβούλιο των Σκοπίων, η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την άρνηση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάνοφ να υπογράψει την αρχική απόφαση της πλειοψηφίας. Πλέον απαιτείται η θετική ψήφος τουλάχιστον 61 βουλευτών, σε σύνολο 120, ώστε να επιστρέψει εκ νέου στον πρόεδρο Ιβανόφ, ο οποίος υποχρεούται από το Σύνταγμα να την υπογράψει. Ακολουθώντας όσα έπραξε με το νόμο για τη χρήση των γλωσσών, ο Ιβανόφ αναμένεται πως δεν θα υπογράψει την Συμφωνία με την Ελλάδα, ανεβάζοντας το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση Ζάεφ στα ύψη.

protothema.gr