Προβλέψεις για την πορεία της ρωσικής οικονομίας κατά το 2016

”Σύμφωνα με νεότερες προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, η ύφεση στη ρωσική οικονομία αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο απ’ ότι προβλεπόταν αρχικά, με τον ρυθμό μείωσης του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση, κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 να αναμένεται να φθάσει από -1,7% έως και -2,5%. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη της Τράπεζας της Ρωσίας τον Δεκέμβριο 2015, η μείωση του ΑΕΠ κατά το α΄ τρίμηνο του 2016 θα κυμαινόταν από -1% έως -2%.

Η παρατηρούμενη επιδείνωση του εξωτερικού οικονομικού περιβάλλοντος από τις αρχές του έτους αυξάνει τον κίνδυνο εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας. Ήδη τα στοιχεία της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής του Δεκεμβρίου 2015 δείχνουν ότι η μείωση της παραγωγής, σε ετήσια βάση, συνεχίζεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για συνέχιση της ύφεσης κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2016.

Ο κύριος λόγος αυτής της εξέλιξης είναι η μείωση των τιμών του πετρελαίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν στο επίπεδο των 20-40$/βαρέλι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την τιμή του πετρελαίου στα 35$/βαρέλι, το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα αυξηθεί σε 4,8% του ΑΕΠ από το 3% που προβλέπει ο εγκεκριμένος ετήσιος προϋπολογισμός.

Ταυτόχρονα, τις προβλέψεις του για συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας κατά το 2016 ανακοίνωσε και ο εθνικός οργανισμός αξιολόγησης της Ρωσίας (ACRA – Analytical Credit Rating Agency). Σύμφωνα με δηλώσεις της Διευθύνουσας Συμβούλου του Οργανισμού κας Ekaterina Trofimova, αν και οι βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές προβλέψεις είναι ακόμη αντικρουόμενες, οι αναλυτές του οργανισμού αναμένουν ότι υπό τις τρέχουσες μακροοικονομικές και γεωπολιτικές τάσεις το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 1,7% το 2016.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, οι οποίες είχαν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το ΑΕΠ της Ρωσίας αναμενόταν να αυξηθεί κατά 0,7% το 2016.”, αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Μόσχας (Αρμοδιότητα και για Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν) της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρωσία.